Hava Durumu

Su zehirlenmesi nedir, nasıl olur?

Su zehirlenmesi suyun aşırı miktarda tüketimi sonucu oluşan ciddi sonuçlar doğurabilen bir rahatsızlıktır

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2023 23:10
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2023 23:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.lodoshaber.com
Su zehirlenmesi nedir, nasıl olur?

Yetişkin bir kişinin günlük su tüketimi boy ve yaşa bağlı olarak değişecektir. Yine yetişkin bir kişinin böbrekleri gün içinde en çok 20 litre suyu atabilir. Bir gün içinde çok yoğun miktarda su tüketen kişinin beyin içi hücreleri şişebilir. Bu durumda ise kafa içindeki basınç artacağından dolayı bedeni ve ruhu etkileyen belirtiler görülebilir.

Su, miktarını dengeleyemediğiniz durumlarda sağlığınızı tehdit eden bir sıvı olarak dikkat çekecektir. Uzun süre susuz kaldığınızda dehidrasyon hastalığı yaşanabilir. Yine çok uzun süre vücudunuzda su birikmesi de su zehirlenmesi olarak sağlığınızı bozabilir.

2) Su Zehirlenmesi Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

Vücut fonksiyonlarının düzenli çalışması için mutlaka su içmelisiniz. Bedeninizi susuz bıraktığınızda bağırsaklarınız etkilenecektir ve metabolizmanızda aksamalar meydana gelecektir. İdeal oranda yani erkeklerin 3.7 litre kadınların ise 2.7 litre su içtiği durumda su tüketimi olursa herhangi bir sağlık sorunu oluşmaz. Fakat bu rakamların çok üzerindeki su alımlarında birtakım yan etkiler görülebilir. Bu gibi durumlarda su zehirlenmesi belirtileri listesine göz atıp su zehirlenmesi yaşanıp yaşanmadığını anlayabilirsiniz.

Şiddetli baş ağrısı

Zihinde bulanıklık

Kalp ritminde düzensizlik

Ödem

Yorgunluk ve gerginlik

Kaslarda görülen kramp ve ağrı

Çok yoğun lavaboya çıkma ve ishal durumu

Kusma ve bulantı hissi

Çok şiddetli terleme

3) Su Zehirlenmesi Kaç Litrede Olur?

Su zehirlenmesi hemen hemen her insanda olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı tetikleyen sadece içme suyu tüketimi değildir. Zaman zaman ilaç kullanımı da kanda bulunan su miktarını yükseltecektir. İçme suyundan dolayı yaşanan su zehirlenmesinde net bir litre miktarı vermek doğru olmayacaktır. Fakat metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su tüketiminde görülme riski daha yüksektir. Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir. Su zehirlenmesine neden olacak başka faktörler de bulunur. Bunları listeleyecek olursak:

Aşırı sıvı alımı: Çok aşırı miktarda sıvı tüketmek veya sıvı diyetlerini uzun süre uygulamak,

Diüretik ilaçlar: Bazı diüretik ilaçların yan etkisinden dolayı çok sıvı kaybetmek ve kaybı telafi etmek için bol su içmek,

Böbrek hastalıkları: Böbrek üstü bezlerin çalışmasında bir problem olması ve bu durumun etkisiyle böbreklerin su tutması, böbrek ve karaciğer hastalıkları,

Sporcu içecekleri: Sodyum oranı düşük sporcu içeceklerinin gün içinde fazla tüketilmesi,

Ağrı kesici ilaçlar: Bazı ağrı kesici ilaçların kullanılması ve buna bağlı olarak kanda su miktarının korunması gibi nedenler yer alabilir.

4) Su Zehirlenmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Birkaç satır yukarıda sizlere su zehirlenmesinin belirtilerinden söz ettik. Eğer bu belirtileri kendinizde görmeye başladıysanız çok geçmeden tedavi için hastaneye gitmeniz gerekecektir. Ciddi su zehirlenmesi vakalarının birçoğunda can kaybı yaşanmıştır. Tehlikeli sonuçları yaşamamak için şüphelendiğiniz anda doktora gitmeniz en sağlıklı adım olacaktır.

Hastalığın tespiti yapıldığında doktor su zehirlenmesi tedavisi için ilk adımları atacaktır. İç hastalıkları bölümünde başlayan tedavinizde, öncelikle su alımınız sınırlandırılacaktır. Yapılan kan testleri sonucunda sodyum miktarınız çok düşükse tuz desteği verilir. Bir süre yüksek protein içeren diyet uygulamanız gerekir. Doktorun uygun gördüğü idrar söktürücü ilaçlar verilir ve vücutta biriken fazla suyun atılması daha kolay hale gelir. Doktor kontrolü altında, kanda bulunan sodyum ve su oranı ideal dengeye gelene kadar hastanın yatışı sağlanır. Hastanın durumu iyileştiğinde normal hayatına devam edebilir.

5) Su Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Sağlık için ciddi sonuçlara neden olabilecek su zehirlenmesine önlem almak için hayatınızda bazı değişimler yapabilirsiniz. Gün içinde beslenme programınızı düzenleyip daha ölçülü su tüketerek bu hastalıktan korunabilirsiniz. Su zehirlenme vakasını yaşamamak için şu önerilerimize kulak verebilirsiniz:

Tuzlu gıdalar: Acıktığınız anlarda yahut öğünlerinizde mutlaka çok az da olsa tuzlu besinler tüketmeye çalışın. Tuzlu besinler hem kanda bulunan sodyum miktarını dengeler hem de tansiyon düşüklüğünü önler.

Ölçülü su: Su içmek en sağlıklı eylemdir. Muhakkak gün içinde su içmelisiniz fakat bu alışkanlığı düzenli aralıklarla ve ölçülü şekilde içerek kazanmalısınız. Bir saat içinde hiç lavaboya gitmeden 2 litre su içmek sağlığınız için tehlikeli olabilir.

İhtiyaca bağlı su tüketimi: Eğer çok sıcak şehirde yaşıyorsanız su miktarını günlük sıcaklığa ve terlemeye göre değiştirebilirsiniz.

Lavabo ihtiyacınızı geciktirmeyin: Lavaboya gitmekten kaçınmayın. Her lavabo ihtiyacında vücuttaki fazla sıvı atılır ve ödem problemi ortadan kalkar.

Hafif tuzlu zeytin: Kahvaltıda birkaç adet zeytin tüketerek sodyum oranını dengede tutabilirsiniz.

Tuzlu ayran: Gün içinde sıvı ihtiyacı hissettiğinizde hafif bir tuzlu ayran içmek iyi bir fikir olabilir.

İlaç kontrolü: Eğer devam eden bir hastalık tedaviniz varsa mutlaka periyodik olarak doktorunuzla iletişim içinde olun. Bu durumu tetikleyen bazı ağrı kesici ilaçları hayatınızdan çıkarıp yerine başka ilaçlar kullanabilirsiniz.

Doktor onayı: Susadığınızda ideal miktarda su içip lavaboya çıkmayı bekleyebilirsiniz. Eğer hamilelik döneminde iseniz normal su miktarından daha fazla su tüketmeniz gerekecektir. Yine en iyi su miktarını belirlemek için doktorunuzla iletişim içinde olabilirsiniz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.