Hava Durumu

#Uzmanlar Uyarı

Lodoshaber.Com - Uzmanlar Uyarı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uzmanlar Uyarı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Keneye dikkat! Uzmanlar uyardı Haber

Keneye dikkat! Uzmanlar uyardı

Her yıl bahar ayının gelmesiyle beraber vatandaşlar pikniklere yönelince KKKA vakaları artıyor. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, vatandaşlara hastalıkla ilgili bilgiler vererek, “Bu sene bahar ayıyla birlikte ciddi bir KKKA'ya neden olan virüsü taşıyan kenelerden de göreceğimizi bekliyoruz. Özellikle Kayseri bölgesinde Tokat, Yozgat ve Sivas bölgelerinden hastanemize de çok fazla ileri seviyede bundan dolayı gelmeye başlar. Ramazan ayının ardından artan piknikler, havaların ısınmasıyla artan park ziyaretleriyle hastalığa yakalanma riskimiz artacak. Burada kişilerin kendi vücutlarını bu tür ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Özellikle yaşlılarımızın, kendilerini çok iyi bilemeyen kişilerin ve çocuklarımızın koltuk altı, kasık bölgesi, sırt ve kulak arkasında kene olup olmadığını takip etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.      “Vücuda yapışan kenenin kafasının ezilmesi virüsü bulaştırıyor”    Uyarılarda bulunan Toker, “Havaların sıcak olduğu dönemde kapalı kıyafetleri önermek mümkün olmayabilir ama özellikle bu bölgelerde çoraplarla ayakların kapatılması, açık renkli kıyafetler giyerek herhangi bir kene durumunda bunun görülmesi önlem olabilir. Bu tür durumda karşılaşıldığında ise vücuttaki kene kendiliğinden düşebilir. Düşmediği takdirde kişinin bir sağlık kuruluşuna başvurması en uygunudur. Kendi şartlarıyla çıkartmaya çalıştığı takdirde kenenin kafasının ezilmesi sonucu daha fazla virüs bulaşabiliyor. Yine de bu tür bir tabloda kişinin vücudunda morarmalar, diş eti kanaması, burun kanaması olduğunda da acilen sağlık sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

Uzmanı uyardı: Yanlış telaffuz edilen kelimeler!.. Haber

Uzmanı uyardı: Yanlış telaffuz edilen kelimeler!..

Kısaltılan kelimeler, türetilen yeni sözcükler ve yabancı dillerden kısaltmalar gibi etkenler Türkçe'nin dil bilgisine zamanla zarar veriyor. Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, konuşma dilinde pek önem arz etmeyecek kısaltmaların ve hataların yazı diline geçtiğinde kalıcı hale geldiğini ifade etti.    Dil eğitimine özellikle çevrenin çok katkısı olduğuna değinen Tanyıldız, “Dil eğitimi bebeklikten başlar. Ailede anne ve babanın konuştuğu dil, çocuğu besler. Aynı şekilde sokakta, mahallede ve arkadaşlarla kurulan temas, kişinin dil oluşumuna da katkıda bulunur. Benzer şekilde ilkokul ve ortaokulda öğretmenlerin kişinin kendisine verdiği eğitim sayesinde çocuğun dil eğitimi genişlemeye devam eder” dedi.    Türkçenin doğru ve güzel kullanımı için İstanbul ağzının iyi bilinmesi gerektiğine vurgu yapan Tanyıldız, “Edebiyat hocaları olarak bizler, İstanbul ağzını öğretmeye ve tavsiye etmeye çalışıyoruz. Bunun sebebi de İstanbul ağzı hem Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi dilidir, hem de 100 yılları aşan bir gelenek olduğu için sembolize edilmiş güzel bir ağızdır. O yüzden Türkçeyi güzel konuşmak isteyen arkadaşlarımızın İstanbul ağzını iyi bilmeleri ve öğrenmeleri gerekir. Tabii bu yöresel ağızları ve yerel dilleri inkar ettiğimiz anlamına gelmez. Yani Diyarbakırlı bir gencimiz, Diyarbakır ağzının bütün özelliklerini ayrıntısıyla bilebilir ve konuşabilir. Bunda yadırganacak herhangi bir şey yoktur. Ama resmiyette İstanbul ağzı esas olduğu için İstanbul ağzının konuşulması beklenir” ifadelerine yer verdi.      “Yanlış kullanılan kelimeler yazı diline geçtiği zaman kalıcı hale geliyor”    Kelimelerin yanlış telaffuz edilmesinin yazı diline geçmesiyle problem oluşabileceğine ifade eden Tanyıldız, “Modern dönemde gençler hızlı yaşıyor. Hızlı yaşadığı için de hızlı düşünüyor ve hızlı konuşuyor. Konuşma dilinde kelimelerin yuvarlanması bazı harflerin yutulması son derece doğaldır. Bu yazı diline geçtiği zaman problem olacaktır. Dolayısıyla konuşma dilinde belki de tırnak içerisinde pek önem arz etmeyecek o küçük küçük hatalar, yazı diline geçtiği zaman kalıcı hale geliyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.