Hava Durumu

#Üretim

Lodoshaber.Com - Üretim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üretim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bakan Muş: “Türkiye petrol tüketiminin yüzde 25’ini üretiyor Haber

Bakan Muş: “Türkiye petrol tüketiminin yüzde 25’ini üretiyor"

Bakan Mehmet Muş, partisinin seçmenleriyle düzenlenen kahvaltı programına katıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Şehit Ömer Halisdemir Toplantı Salonu’nda yapılan programın açılış konuşmasını Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir yaptı. Başkan Demir’in ardından söz alan Bakan Mehmet Muş, ekonomik ve siyasi açıklamalarda bulundu.      Gabar’da bulunan petrol ile birlikte Türkiye’nin günlük petrol üretiminin 80 bin varilden 180 bin varile çıktığını dile getiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Biz Türkiye’yi zenginleştirmek, güçlendirmek, refahını arttırmak istiyoruz. Tüm inancımız, hedefimiz ve çabamız bu yönde. Türkiye’nin bir belirsizliğe, bilinmeze gitmesine asla müsaade etmemiz lazım. Devlet yönetmek ciddiyet isteyen bir iş. Sadece Erdoğan muhalifliğiyle bir araya gelip, memleket yönetilmiyor. Sonrasında tüm fatura vatandaşa çıkıyor. Türkiye koalisyondan çok çekti. Biz en fazla 3 partili koalisyon gördük, şu anda 7 partili bir koalisyon Türkiye’ye dayatılıyor. Bunu memlekete bir faydası yok. Birçok şey söylüyorlar. Asgari ücretten vergiyi kaldıracaklarını söylüyorlar ama bunun kalktığını bilmiyorlar. Ya tutarsa diye anlatıyorlar. Geçen yıl enerjiye 100 milyar dolar ödedik. Dış ticaretten de sorumluyum. Ağırlıklı petrol ve doğalgaza verdik. Türkiye Karadeniz doğalgazını sisteme entegre etti ve bunu geliştireceğiz. Kapasitesini arttıracağız. Türkiye’nin günlük petrol tüketimi 800 bin ile 1 milyon varil arasında. Türkiye günlük 80 bin varil petrol üretiyor. Yani ihtiyacının yüzde 10’unu üretiyor. Son yapılan keşif, günlük 100 bin varil üretim demek. Bu daha ilk kuyuda başarıldı. Daha çok kuyu bulunacak. Şu anda Türkiye’nin üretimi 180 bin varile çıkıyor. Bu da Türkiye’nin toplam tüketiminin yüzde 25’ini üretebilecek bir düzeye geldiğini gösterir. Bunlar terörün olduğu, istikrarsızlığın olduğu yerde bulunabilir mi? Ayrıca doğalgazda ve petrol aramada çalışan kişiler de bu milletin kendi evlatları. Kendi mühendis, kendi imkanlarımız ve kendi araçlarımızla bunları yapıyoruz. Bu sondajı bir yere taşeron etmiyor, kendimiz vuruyoruz” dedi.

Otomotivde üretim ve ihracat rakamları açıklandı Haber

Otomotivde üretim ve ihracat rakamları açıklandı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2023 yılının Ocak-Şubat dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk iki aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 223 bin 796 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise ise yüzde 23 artarak 134 bin 474 adet olarak gerçekleşti.     Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 233 bin 731 adedi buldu. Yılın ilk iki aylık döneminde ticari araç üretimi ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 oranında artış gösterdi. Bu dönemde, ağır ticari araç grubunda üretim yüzde 48 artarken, hafif ticari araç grubunda üretim yüzde 1 azaldı. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 68, kamyon grubunda yüzde 83, otobüs-midibüs grubunda yüzde 34 ve traktörde yüzde 78 seviyesinde gerçekleşti.      İhracat yüzde 13 artarak 5,5 milyar dolara ulaştı    Yılın ilk iki aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 8 artarak 158 bin 145 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarken, ticari araç ihracatı ise paralel seviyede gerçekleşti. Traktör ihracatı ise 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 9 artarak 3 bin 416 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2023’ün ilk iki aylık döneminde yüzde 12,2 pay ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sırada yer aldı. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk iki aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2022 yılının aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 5,5 milyar dolar oldu. Euro bazında ise yüzde 19 artarak 5,1 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 15 oranında, tedarik sanayi ihracatı da yüzde 10 oranında arttı.      Toplam pazar yüzde 51 artarak 138 bin 405 adetten kapandı    2023’ün ilk iki ayında toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 51 artarak 138 bin 405 adet düzeyinde gerçekleşti. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 44 oranında artış sağladı ve 96 bin 195 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk iki ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarında yüzde 68, ağır ticari araç pazarında yüzde 60, hafif ticari araç pazarında ise yüzde 70 büyüme sağlandı. 2023 yılı Ocak-Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 36, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 51 olarak gerçekleşti.

Deniz yosunlarından ambalaj ürettiler! Haber

Deniz yosunlarından ambalaj ürettiler!

SANKO Holding’in ambalaj sektöründeki şirketi Süper Film Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Ar-Ge çalışmaları sonucu karada yetiştirilen deniz yosunlarından geliştirdiği SUPEX 2011 ALG BOPP filmi (çift yönlü gerdirilmiş polipropilen film) uluslararası alanda ödül aldı. Üretilen ambalaj ilepetrol ve fosil kaynaklarına bağımlılık azalırken geri dönüşüm de sağlanıyor.   SANKO Holding’in ambalaj sektöründeki şirketi Süper Film Ambalaj Sanayi ve Ticaret AŞ’nin Ar-Ge çalışmaları sonucu karada yetiştirilen deniz yosunlarından geliştirdiği SUPEX 2011 ALG BOPP filmi (çift yönlü gerdirilmiş polipropilen film), Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından düzenlenen ve sektörün en prestijli yarışması olan WorldStar Ödülleri’nde “Ambalaj Malzemeleri ve Bileşenleri” (Packaging Materials and Components) kategorisinde ödüle değer görüldü. Gıda ve gıda harici paketleme uygulamalarında kullanılabilen SUPEX 2011 ALG BOPP (çift yönlü gerdirilmiş polipropilen) filmi belirli oranda biyopolimer içeriyor. Bu sayede ambalajın petrol ve türevi fosil kaynaklara bağımlılığı azaltılıyor. ÇEVRECİ BİR ÜRÜN Film yapısında kullanılan biyopolimerin önemli bir özelliği de karasal ortamda yetiştirilen deniz yosunlarından elde edilmesidir. Bu sayede tarımsal herhangi bir kaynak kullanılmadan ve gıda zincirine herhangi bir olumsuz etkisi olmadan biyopolimer üretimi mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra ilgili film standart PP içerikli ambalaj malzemeleri ile geri dönüştürülebilerek, döngüsel ekonomide yeniden kullanılabiliyor.

Her türlü yangını önceden tespit edecek dedektör ürettiler! Haber

Her türlü yangını önceden tespit edecek dedektör ürettiler!

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) yangın dedektörü prototipi üretti. NÜRDAM yangın dedektörü, orman yangınları başta olmak üzere, her türlü yangını erken tespit ederek, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesini sağlayacak.    Yangın algılayıcılarının yerli ve milli üretiminin sağlanması ve geliştirilmesi amacıyla NÜRDAM Müdürü Dr. Yalçın Kalkan öncülüğünde, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Nanoteknoloji ve Biyoteknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri Doç. Dr. Arif Kösemen ve Doç. Dr. Sadullah Öztürk tarafından "Erken Uyarı Sistemine Sahip Yangın Algılayıcı Tasarımı ve İmalatı" projesi hazırlandı.    Patentli teknolojisi ile alevden yayılan ultraviyole ışınlarını algılayarak, yangını tespit eden yerli alev dedektörü projesi, TÜBİTAK tarafından desteklendi. Proje çerçevesinde NÜRDAM alev dedektörü prototipi üretildi.   Daha geniş açılı algılama yapan dedektör, muadillerinin 120 derecelik algılama açısına karşın 360 dereceye varan algılama açısına sahip. İthal muadilleri 30 metreden algılama yapabiliyorken, NÜRDAM dedektörü 100 metreden yangını tespit edebiliyor.         "Çok geniş arazide alevi tespit edebiliyoruz"    Prototip aşamasındaki ürün hakkında bilgiler veren Yalçın Kalkan, "Birkaç metrelik hata payıyla çok geniş arazide alevi tespit edebiliyoruz. Mesela bir insan çakmağın taşıyla oynadığında bile, o çakmak taşından çıkan kıvılcımı tespit ederek sinyal üretebilecek, aynı zamanda bu sinyali algıladığında bölgeden 15 saniyelik kısa görüntüler alıp bunu ilgili merkezlere iletebilecek sistem üzerinde çalışıyoruz. Bu sayede özellikle orman yangınlarının çok kısa sürede tespiti hem de failinin belirlenmesi sağlanabilecek" dedi.        "Şuan 3-4 bin liraya mal edebiliyoruz"    Kalkan, Türkiye’de mevcut durumda yarı iletken tabanlı ithal alev dedektörlerinin kullanıldığına işaret ederek, "Bizim ürettiğimiz gazlı alev dedektörlerinin dünyada ticari bir muadili yok. Gazlı alev dedektörlerinin avantajı daha hızlı ve doğru çalışmaları, daha geniş açıdan algılama yapabilmeleri. Yaklaşık 10 senede, olduğu gibi çöpe atılacak yarı iletken alev dedektörünün ülkemize girişi 5-6 bin avro bandında. Bizim gazını değiştirerek, bakım sürecinden geçirerek, yarı iletken modele göre 4 kat daha uzun kullanım ömrüne sahip bu gazlı alev dedektörünü, şu an 3-4 bin liraya mal edebiliyoruz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.