Hava Durumu

#Özel Okul

Lodoshaber.Com - Özel Okul haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Özel Okul haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Özel okulda tehdit gibi sözleşme: Veli eleştirirse!.. Haber

Özel okulda tehdit gibi sözleşme: Veli eleştirirse!..

İstanbul'daki bir özel okul, geçen yıl 14 bin lira olan yemek ücretini bu sene 80 bin liraya yükseltti. Veliler karara tepki gösterdi. Okul yönetimi velilerin eleştirilerini önlemek için kayıt sözleşmesine hukuka aykırı bir madde koydu. Söz konusu maddede, okulu eleştiren velilerden tazminat talep edileceği ve öğrencinin kaydının silineceği yer alıyor. Özel okul ücretlerindeki tartışmalar devam ediyor. Özellikle de eğitim ücreti haricinde istenen ek hizmet ücretleri velileri zorluyor. Tavan artış oranı yüzde 65 olarak belirlendi ancak çoğu özel okulda yemek, kıyafet ve kırtasiye gibi ek hizmet ücretleri de eklenince fiyatlar yüz binlerce liraları buluyor. NTV'nin haberine göre, velilerin şikayeti artınca, Milli Eğitim Bakanlığı veli şikayetlerini değerlendirmeye aldı. Bakanlık, özel okul kayıt sözleşmesi dışında ek ücret tespit edilirse öncelikle asgari ücretin 5 katı, ikinci kez tekrarında 25 katı, üçüncü kez tekrarı halinde ise kurum kapatmaya varan kademeli ceza sistemini uygulanacağını hatırlattı. ''ÖĞRENCİNİN KAYDINI SİLERİZ'' Özel okul ücretlerindeki artışın en çok olduğu illerden biri de İstanbul. Kadıköy'de bulunan bir özel okul, yemek, kırtasiye gibi ek kalemlerde yaptığı fahiş fiyat yükselişiyle velilerin tepkisini çekti. 14 bin lira olan yemek ücretini bu yıl 80 bin lira olarak açıklayan okul yönetimi, tepkilerin önüne geçebilmek için "öğrenci kayıt sözleşmesine bir madde ekledi. Bu maddeye göre okul aleyhine beyanlarda ve faaliyetlerde bulunan velilere uyarı yapılıyor. Böyle bir durumda öğrencinin kaydının sillineceği ve veliden tazminat alınacağı belirtiliyor. ''MESLEK HAYATIMDA İLK KEZ GÖRÜYORUM'' Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, ''Benim meslekteki 36.yılım, 36 yıldır ilk kez böyle bir maddeyle karşılaştım. Ben böyle madde göresem tedirgin olurum, demek ki bunun altında bir şeyler var diye. Kayıt aşamasında velinin böyle bir şeyle karşılaşması bence hoş bir manzara değil. Niye sözleşmeye böyle bir madde konur ki, sen işini iyi yap ki böyle bir şeye gerek kalmasın.'' açıklamasında bulundu.  Avukat Sariye Yeşil, ''Okulun koymuş olduğu madde hem kişilerin özgürlük haklarını sınırlıyor hem de eğitim haklarını. Anayasanın size vermiş olduğu haklara aykırı bir hüküm çıkmış, borçlar kanuna aykırı bir hüküm. Dolayısıyla velilerimiz bu maddenin imzalatılması ve dayatılması konusunda hukuk yollarına başvurabilirler. Her özel okulda kayıt yaparken sözleşme metin vardır. Bu metin hiçbir zaman kişilerin hak hüriyet ve özgürlüğünün anayasal özgürlüğünü ksııtlayıcı olamaz'' dedi.  Yeşil, bir özel okulun eleştiri dolayısıyla öğrenci kaydı silmesinin tazminat hakkı doğuracağını belirtti.

Özel okul şikayetleri tüketici derneklerinin radarında! Haber

Özel okul şikayetleri tüketici derneklerinin radarında!

Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, son aylarda sıkça özel okulların velilerden ek ücret talebi konusunda şikayetler geldiğini belirterek, böyle bir mağduriyet durumunda yapılması gerekenleri anlattı.      BTD Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, özel okulların velilerden talep ettiği ek ücretlere dikkat çekti. “Son aylarda özel okul ücretleri ile ilgili velilerimizin başvuruları bulunuyor” diyen Yılmaz, “Özel okullar eğitim-öğretim yılının 10 ay öncesinden kayıt açar. Öğrenci velileri de artan maliyetlerden etkilenmemek için indirimli fiyatlardan yararlanmak için çocuklarını özel okullara kaydeder. Ancak kayıttan 10 ay sonra peşin eğitim-öğretim ücretlerini ödemelerine rağmen okul yöneticileri gerek eğitim öğretim ücreti adı altında, okul kıyafetleri, servis ücretleri, yemek masrafları üzerinden ek ücret talep ediyor. Sözleşmeye aykırı yapılan bu taleplerin hukuka uygun olmadığını ve tüketicinin hakkının korunması hakkındaki kanunun 4’üncü maddesinin 2’nci fıkrasına da aykırı olduğunu bilhassa belirtmek istiyoruz. Taraflar sözleşmenin gerekliliğini yerine getirmek zorundadır” dedi.     Yüzde 36’dan fazla zam yapılamayacağını ifade eden Yılmaz, “Eğer veliler o ücreti 10 ay önceden ödemeselerdi, bugün özel okulların talep ettiği 5-10 bin lira arasında artan farkı zaten ödedikleri ücretten sağlayabilirlerdi. Bu nedenle tahsil edilen haksız ücreti gerek derneğimize, gerek Tüketici Hakem Heyetine başvurarak geri isteme haklarının olduğunu tüketicilerimiz bilmeli. 2022-2023 yılında uygulanan zam bir önceki yılın fiyatının yüzde 36’sının üzerindeyse buna itiraz edebilirler. Ya da ön kayıt olarak ödedikleri sözleşme fiyatı üzerinden fark talep edilmesi halinde velilerimiz bize ve hakem heyetlerine başvurarak mağduriyetlerini engelleyebilirler. Tüketicilerimiz bilsin ki sahipsiz değiller. Tüketici dernekleri olarak biz her türlü yardımı yapıyoruz. Haksızlığın, hukuksuzluğun Bağdat’tan değil yargıdan döneceğini umuyoruz” diye konuştu.  ÇOCUKLAR ZARAR GÖRMESİN DİYE...   Velilerin hakkını arama noktasında çocuklarını mağdur etmemek için geri adım attığını söyleyen Yılmaz, “Özellikle karşılaştığımız bir durum daha var. Veliler, bu mağduriyetleri çocukları zarar görmesin diye dile getirmeyebilirler. Ama sonuçta burada bir haksızlık varsa dile getirilmeli. Velilerin ön kayıt sırasında bütün ihtimaller üzerinde görüş bildirmelerini, ek ücret alınmayacağına dair garanti istemelerini istiyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.