Hava Durumu

#Mahkeme Karar

Lodoshaber.Com - Mahkeme Karar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mahkeme Karar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Emsal EYT'li kararı: 'Emekli çalıştırmıyoruz' deyip kovdular! Haber

Emsal EYT'li kararı: 'Emekli çalıştırmıyoruz' deyip kovdular!

Emeklilikte Yaşa Takınlanlara (EYT) yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 sene boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan işçiye mahkemeden müjde geldi. Mahkeme kararına gerekçe olarak; işyerinde emekliliği hak edenlerin işten çıkarılmasına dönük objektif bir kararın bulunmamasını gösterdi. Uzun dönem çalıştığı fabrikadan emekli olduğu gerekçesiyle işten çıkartılan işçi, İş Mahkemesi'nin yolunu tutarak işe iade davası açtı. Davacı emekli işçi; emeklilik nedeniyle yapılan fesihlere ilişkin yönetim kurulu kararının objektif olarak uygulanmadığını, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı belirterek işe iadesine ve mali sonuçlarına karar verilmesini istedi. Davalı şirket avukatı, iş akdinin geçerli nedenle fesih edildiğini belirterek davanın reddini savundu. Mahkeme, davalı işveren tarafından yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Emekliliğin gelmesi halinde iş sözleşmesi gereği geçerli neden ile fesih haklarının bulunduğunu belirten şirket, yönetim kurulu kararı ile üst düzey yöneticiler hariç müdür ve alt kadrolarda çalışıp emekliliğe hak kazananların iş sözleşmelerinin fesih edildiği, bu kararın objektif ve genel olarak uygulandığını belirterek davanın reddine karar verilmesi talebiyle istinafa müracaat etti. Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi emsal nitelikte bir karara imza attı. Kararda; 4857 sayılı İş Kanunu’nun 20/2 maddesinde açıkça, feshin geçerli nedenlere dayandığının ispat yükü davalı işverene verildiği hatırlatıldı. İŞTE O KARAR Kararda şöyle denildi: "İşveren ispat yükünü yerine getirirken, öncelikle feshin şartlarına uyduğunu, daha sonra içerik yönünden fesih nedenlerinin geçerli (veya haklı) olduğunu kanıtlayacaktır. Olayda; davacının çalışma süresi 04/11/1996-30/03/2021 tarihleri arasında olup, emeklilik(08) kodu ile çıkış bildirimi verilmiştir. Fesihten itibaren zorunlu arabuluculuk aşaması ile sonrasında davanın hak düşürücü süre içinde açıldığı ve davacının iş güvencesi hükümlerinden yararlandığı anlaşılmıştır. İlk derece mahkemesi kararını gerekçesinde; emekliliği gelen işçilerin iş sözleşmelerinin fesih edilmelerine ilişkin yönetim kurulu kararının eşit - objektif olarak uygulanmadığını, fesih sebebinin açık - kati olarak belirtilmediğini, davacı ile aynı statüde bulunup emekliliği gelmesine rağmen çalışmaya devam edenlerin bulunduğunu belirtilmiştir. Bu durumda, işe iadeye yönelik verilen karar dosya çerçevesine uygun olup, istinaf sebepleri yerinde görülmemiştir. Bu halde incelenen kararın usûl ve esas yönlerden hukuka uygun olduğu anlaşılmış ve davalı vekilinin istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir."

Cargill'e mahkemeden büyük şok! İptal edildi... Haber

Cargill'e mahkemeden büyük şok! İptal edildi...

Bursa'da birinci sınıf tarım arazisine hukuksuz yollarla kurulduğu iddiasıyla hakkında çeşitli davalar açılan Cargill fabrikasıyla ilgili 27 yıldır devam eden dava sürecinde mahkeme önemli bir karara daha imza attı. Bursa 2. İdare Mahkemesi, Cargill tesisinin ruhsatına dayanak oluşturan imar planlarını iptal etti. Bursa Barosu öncülüğündeki davacılar, karar gereği 'kaçak' durumuna düşen tesisin yıkılması için başvuru yaptı.    Konuyla alakalı Bursa Akademik Odalar Birliğinde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda açıklamayı, Bursa Barosu adına davayı takip eden Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Erol Çiçek yaptı. Çiçek, 1/25.000 ölçekli İznik Gölü Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının iptali üzerine, dava konusu edilen Cargill'e ait 3 adet ruhsatın, hukuki dayanağı kalmadığı gerekçesiyle iptal edildiğini duyurdu. “Bu durumda mevcut tesislerin de hiçbir hukuki dayanağı kalmamıştır” diyen Erol, “Bursa Valiliği ve Orhangazi Belediyesinden verilen yapı kullanım, çalışma izin ve ruhsatlarının iptaliyle hukuki dayanağı kalmayan tesisin mühürlenerek çalışmasının durdurulması ve yıkılması talep edilmiştir. AİHM Cargill kararında, sürecin tamamının hukuka aykırı olduğunu, yargı kararlarının uygulanmadığını, bunun da hukuk devleti ilkesine aykırı olduğu tespitini yapmıştır. Bu karar sonrası Cargill süreci Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 'yoğunlaştırılmış izleme'ye alınmıştır. Uzun dönemde Türkiye'nin kararları uygulamamakta ısrarcı olduğu kanaatine varılırsa, meselenin bir 'ihlal' prosedürü altında tekrar AİHM önüne getirilmesi mümkün olabilecektir" dedi.    Açıklamada, küresel ısınmanın, biyoçeşitlilik kaybı, toprak ve su kirliliği ve kıtlığı ile gıda güvenliğini de tehdit ederken, DSİ verilerine göre Cargill'in yılda 1 milyon 458 bin metreküp su kullandığı, bu suyun 120 ila 155 metre derinlikten, stratejik yeraltı sularından çektiğine işaret edildi.

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinde flaş Seren Serengil gelişmesi Haber

Şafak Mahmutyazıcıoğlu cinayetinde flaş Seren Serengil gelişmesi

Ece Erken’in eşi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu 27 Ocak 2022 tarihinde Yeşilköy’de ortağı olduğu balık restoranında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Olay sonrası yürütülen soruşturma çerçevesinde 16 Mayıs’ta Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianame hazırlanmıştı. Olayla ilişkin davanın görülmesine devam edildi. Bakırköy 12. Ağır Ceza Mahkemesince konferans salonunda yapılan duruşmada 7 tutuklu ve bir kısım tutuksuz sanıklar hazır bulundu. Duruşmaya taraf avukatları ve maktulün ağabeyi müşteki Celal Mahmutyazıcıoğlu katıldı. “Bir an Şafak’ın yerde sürüklendiğini gördüm” Tanık Fatih Doğan beyanında, “Ben gazeteciyim, spor yazarıyım. Biz Şafak ile yemekteydik. Saat gece yarısı 12’yi geçmişti. Sonra masaya biri geldi davetsiz gelince ben arkadaşı sandım. Gelen kişi 'bir konumuz var konuşalım' dedi. Şafak da 'Arkaya geç konuşalım. Sen geç geliyorum' dedi. Şafak arka tarafa geçti. Benim oraya sırtım dönüktü. Sonra bir ses yükselmesi oldu. Bir anda patlama, masa sesi geldi ortalık karıştı. Ben ayağa kaktım. Biri ‘Yere yat’ diye bağırdı. Bir an Şafak’ın yerde sürüklendiğini gördüm” dedi. “Maktul olmadığı bir insan gibi gösteriliyor” Tutuklu sanık Ali Yasak savunmasında, “65 bin liralık alacak iddialarının gerçeği yansıtmıyor. Hayat tarzlarımız belli. Çoğu şey benim üzerimden tasarlanmış gibi gösteriliyor. Soyadımdan dolayı bana isnatlar var. Olaydan 5,5 ay önce evlendim. 1,5 yıllık evliyim. 1 senedir cezaevindeyim. Görüntülerde de görülüyor. Ben olay yerine sonradan gittim. Olaydan haberim olsaydı direkt olarak oraya giderdim. Olay yerine gidiyorum, kardeşime sakin ol şeklinde el hareketi yapıyorum. Ayırmaya çalışıyorum. 7 saniyelik bir olay. Benden bu süre içerisinde mantıklı hareket etmemi bekleyemezsiniz. Sakinleştirdiğim ortada. Ne yapabilirdim başka. Silah patlıyor. Niye sürükledim. 133 kilogram bir insanı oradan götürmemin ihtimali yok zaten. Kötü niyetim yok. Çekmemin rahmetlinin ölmesinde bir etkisi yok. Bana da mermi gelebilirdi. Suçlamalar bizim üstümüze atılıyor. Ece hanımın acısı büyük anlıyorum. Kendisi, 'benim eşim alkollü değildi' gibi şeyler söylüyor. Allah rahmet etsin ama siz de gördünüz gerçek öyle değil. Maktul olmadığı bir insan gibi gösteriliyor” şeklinde konuştu. Tutuklu sanık Kadir Yasak ise savunmasında, “Tasarlayarak kasten öldürme suçunu kabul etmiyorum. Ben yaptığımı da, yapmadığımı da biliyorum. Tahliyemi talep ediyorum” dedi. Söz verilen diğer tutuklu sanıklar da tahliyelerini talep etti. Mahkeme heyeti, 7 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verdi. Duruşmaya gelmeyen, aralarında Seren Serengil'in de olduğu tanıklar hakkında zorla getirilme kararı çıkartılmasına hükmetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.