Hava Durumu

#Macron

Lodoshaber.Com - Macron haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Macron haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Macron’un konuşması protestocular tarafından kesildi Haber

Macron’un konuşması protestocular tarafından kesildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, resmi ziyareti kapsamında geldiği Hollanda’da temaslarına devam ederken, yaptığı konuşma sırasında protesto edildi. Lahey'deki Amare Tiyatrosu’nda Nexus Enstitüsü tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Macron’un sözleri göstericiler tarafından kesildi. Göstericiler, "Fransız demokrasisi nerede? Onu ne zaman kaybettik?" diye bağırarak, “Şiddet ve ikiyüzlülük" yazan bir pankart açtı. Konuşması kesilen Macron, göstericileri bulunduğu balkona dönerek, "Bana biraz zaman verirseniz bu soruyu yanıtlayabilirim" cevabını verdi. Güvenlik görevlileri, göstericilere hızlı şekilde müdahale ederek, salonun dışına çıkardı.      Macron, protestocuların dışarı çıkarılmasının ardından "toplumsal tartışma yapmanın çok önemli" olduğunu belirterek, "Fransa'da tartıştığımız konularla ilgili tüm sorularınızı yanıtlayabilirim" ifadeleri ile konuşmasına devam etti. Macron ayrıca, katılmadıkları yasalara karşı "istediklerini" yapanların "demokrasiyi riske attığını" belirtti.      Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti    Ülke genelinde protestolara yol açan tartışmalı emeklilik reformunun, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası kullanılarak kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun 9 oyla sağlanamaması nedeniyle reddedilmişti. İkinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak başarısız olmuştu. İki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te başarısız olmasının ardından emeklilik reformu yasalaşmıştı.      Reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Macron’dan Xi’ye: Rusya'nın aklını başına alması için size güveniyorum Haber

Macron’dan Xi’ye: Rusya'nın aklını başına alması için size güveniyorum

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, başkent Pekin’de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya geldi. Çin lideri Xi, Macron’u Pekin'in merkezindeki Büyük Halk Salonu'nun dışında resmi törenle karşıladı. İki ülkenin milli marşlarının çalındığı törenin ardından resmi görüşmeye geçildi. Macron, mevkidaşı Xi’yi Ukrayna'daki savaşı durdurmak için Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çağırdı. Macron, "Ukrayna'daki Rus saldırganlığı uluslararası istikrara darbe indirdi. Rusya'nın aklını başına alması ve herkesin müzakere masasına oturtulması konusunda size güvenebileceğimi biliyorum” diye konuştu. Xi'den nükleer silahların yayılmasının önlenmesine ilişkin uluslararası anlaşmalara uyması konusunda Rusya’ya baskı yapmasını isteyen Macron, “Kalıcı bir barışa ulaşmalıyız. Bunun Fransa ve Avrupa için olduğu kadar Çin için de önemli bir konu olduğuna inanıyorum” dedi.      Xi: “Farklılıkları aşma yeteneğine sahibiz”    Çin Devlet Başkanı Xi ise uluslararası arenadaki olumsuz havaya rağmen Çin ve Fransa'nın ikili ilişkilerde olumlu ve sağlam yönde büyüme ivmesini sürdürmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti. Xi, iki ülkenin iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik ve Afrika'nın kalkınması gibi konularda da yakın koordinasyon yürüttüğünü aktardı. “Dünya bugün derin bir tarihsel dönüşümden geçiyor” diyen Xi, Çin ve Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve bağımsızlık geleneğine sahip önemli ülkeler olduğunu vurguladı. Xi, “Çin ve Fransa, çok kutuplu bir dünyanın ve uluslararası ilişkilerde daha fazla demokrasinin kararlı savunucularıdır. İki ülke, farklılıkların ve engellerin üstesinden gelme, istikrarlı, karşılıklı yarar sağlayan, girişimci, dinamik ve kapsamlı bir stratejik ortaklığı sürdürme, küresel barış, istikrar ve refah için gerçek anlamda çok taraflılığı uygulama becerisine ve sorumluluğuna sahiptir” ifadelerini kullandı. Xi ayrıca Macron’un Pekin ziyaretinin ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını, Çin-Avrupa ilişkilerinin canlanacağını vurguladı.      Çin Başbakanı Li ile de görüştü    Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Xi ile görüşmesinden önce Çin Başbakan Li Qiang ile de bir araya geldi. Macron görüşmede, Fransa'nın Ukrayna'nın yanı sıra tüm  çatışmalarla başa çıkma konusunda "ortak bir yol inşa etmek" istediğini ifade etti. Li ise Macron ile Xi arasında muhtemelen "geniş bir fikir birliği" olacağını dile getirdi.    Savaşın durdurulması için çabalarını sürdüren Macron, Fransa ile Çin arasındaki ticari bağları güçlendirmenin de yollarını arıyor. Macron’un davetiyle Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Çin ziyaretinde kendisine eşlik ediyor.

Macron: Bu reformu onaylamak zorundaydım Haber

Macron: Bu reformu onaylamak zorundaydım

Fransa'da tartışmalı emeklilik reformunun Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan kabul edilmesinin ardından sessizliğini bozdu. Fransız basınına konuşan Macron, kitlesel protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformunu savundu. Macron, “Bu reformu yapmaktan zevk aldığımı mı sanıyorsun? Hayır. Daha önce pek çokları gibi tozları halının altına süpürebilirdim. Ne kadar beklersek durum o kadar kötüleşecek” ifadelerini kullanarak, sistemin artık dengeli olmadığını ve emekli sayısının 2030'larda 20 milyona ulaşacağını belirtti.    Emeklilik reformunun yıl sonuna kadar uygulanması gerektiğini vurgulayan Macron, çalışanların işletmeler kar ederken hükümetten daha fazla çaba göstermesini istediğini hissettiğini söyledi. Macron, "Süper karlar elde eden ve bu parayı kendi hisselerini geri almak için kullanan büyük şirketlerimiz var. Hükümetten istisnai bir katkı için çalışmasını isteyeceğim, süper karlar olduğunda, kendi hisselerini geri almaya hazır şirketlerin çalışanları bundan yararlanabilsin. Adil bir paylaşım olsun” dedi.    Macron, çocuk bakımı, ulaşım ve barınma konularında daha iyi destek sağlayarak insanları işgücü piyasasına teşvik etmek istediğini söyledi. Sendikalara saygı duyduğunu ve insanların meşru bir protesto hakkına sahip olduğunu aktaran Macron, hükümetin onların görüşlerini dikkate alması gerektiğini söyledi. Ancak milletvekillerine ve belediye başkanlarına yönelik şiddeti ve tehditleri kınayan Macron, Fransa’daki son durumu ABD Kongre Binası’na yapılan baskın, Brezilya ve Hollanda’daki protestolar ve Fransa’daki geçmiş protestolarla karşılaştırarak, “Asi olan grupları kabul edemeyiz” dedi.    Macron ayrıca, sendikaları emeklilik sistemindeki değişiklikler konusunda müzakere veya uzlaşma sağlamamakla suçladı.      Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti    Emeklilik reformu, Ulusal Meclis'te oylamaya sunulmadan Anayasa’nın 49. maddesinin 3. fıkrası kullanılarak kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetine karşı iki gensoru önergesi verilmişti. Verilen ilk gensoru önergesi 278 milletvekilinin lehte oy vermesine rağmen 287 olan oy çoğunluğunun 9 oyla sağlanamaması nedeniyle reddedilmişti. İkinci gensoru önergesi ise 94 lehte oy alarak başarısız olmuştu. İki gensoru önergesinin de Ulusal Meclis’te başarısız olmasının ardından emeklilik reformu yasalaşmıştı. Reformun yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor.    Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre, Fransa'da 1 Eylül'den itibaren emeklilik yaşı her yıl 3 ay kademeli olarak artırılacak. Emeklilik yaşı 2027'de 63 yıl 3 aya, 2030'da ise 64 yıla ulaşacak. 2027'den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.