Hava Durumu

#Hastane

Lodoshaber.Com - Hastane haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hastane haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bursa Şehir Hastanesi'nde Dünya Talasemi Günü etkinliği Haber

Bursa Şehir Hastanesi'nde Dünya Talasemi Günü etkinliği

Etkinliğin ardından açıklamalarda bulunan Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Elif Güler Kazancı, evlilik öncesi talasemi testinin önemine dikkat çekti. Talasemi hastalarının bir ömür boyu taze kana ihtiyaç duyduklarının altını çizen Doç. Dr. Kazancı, tüm halkı kan ve kök hücre nakli için Kızılay'a kan bağışında bulunmaya davet etti.  ''Talasemi’nin halk dilinde 'Akdeniz Anemisi' olarak bilindiğini ve ömür boyu süren kalıtsal bir kan hastalığı belirten Doç. Dr. Kazancı "Talasemi, dünyada ve ülkemizde en sık rastlanan kalıtsal hastalıktır. Bebeklikten itibaren bir ömür boyu taze kan nakli gerektirir. Kat'i tedavisi, ilik nakliyle mümkündür. Bu hastalar 6 aylıktan itibaren 3-4 haftada bir taze kan nakliyle hayata tutunmaktadır. Kan transfüzyonuna bağlı olarak da vücutta demir yükü artmaktadır. Bu demir yükünü vücuttan atmak için her gün düzenli ilaç kullanmaları gereklidir. Eğer bu ilacı düzenli kullanmazlarsa bütün iç organlarında demir birikerek karaciğer yetmezliği, kalp yetmezliği ve multiorgan yetmezliğiyle hastalar 20'li yaşlarda kaybedebilirler" ifadelerini kullandı.  Evlilik öncesi talasemi testinin yapılması önemli değinen Doç. Dr. Kazancı sözlerine şöyle devam etti:  “Taşıyıcı olan anne ve babalardan yüzde 25 muhtemel hastalıklı çocuk doğabilir. Sağlıklı çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi talasemi testinin yapılması gereklidir. Özellikle bu hastaların bir ömür boyu taze kana ihtiyacı olduğu için tüm halkımızı çocuklara kan ve kök hücre nakli için kan bağışına davet ediyorum.”  Hastaların, güzel hatıralar biriktirmeleri adına bu etkinliğini düzenlendiklerini vurgulayan Doç. Dr.Kazancı, "Bir gün de olsa onların bu yüzündeki gülümsemeyi görmek hepimiz için çok değerli. Biz hastanemizde tüm ekip olarak, hem altyapı hem sosyal anlamda hastalarımızın her zaman yanında bulunmaya çalışıyoruz. Özellikle 3. basamak talasemi merkezimizde bebeklikten itibaren erişkin döneme kadar tüm hastalıklar tedavi edilmektedir. Bursa Şehir hastanesi Talasemi merkezi Güney Marmara Bölgesinin en büyük merkezi olarak hizmet vermektedir. Merkezimizde genetik ve tüm konsültasyonlar yapılmakta, özellikle kalpteki demir yükünü ölçmek adına T2 MR çekilebilmekte, komplikasyonları önlemek için bütün branşlarda hastalarımıza ileri düzeyde hizmet verilmektedir.'' şeklinde konuştu.

Oksijenle gelen şifa 'hiperbarik tedavi' Haber

Oksijenle gelen şifa 'hiperbarik tedavi'

Kapalı bir basınç odası içerisine alınan hastalara, yüzde yüz medikal oksijen solutarak yapılan bir tedavi yöntemi olan hiperbarik oksijen tedavisi, Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hiperbarik Tıp Ünitesi’nde hastalara başarıyla uygulanıyor. Ünite, Güney Marmara’nın kamuya bağlı tek hiperbarik tıp ünitesi olarak, 6 milyonluk nüfusa hizmet veriyor. Bursa’nın yanı sıra Balıkesir, Çanakkale illerinden de sevk edilen çok sayıda hasta, ünitenin verdiği hizmetten faydalanıyor. Son dönemlerde talebin artması karşısında ek mesai uygulamasına geçtiklerini dile getiren Ünite İdari Sorumlusu Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Bekir Selim Bağlı, hiçbir hastayı mağdur etmemek için gayret sarf ettiklerini dile getirdi.    Hiperbarik oksijen tedavisinin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını belirten Uzm. Dr. Bağlı, “Dalgıçların hastalığı olarak bilinen vurgun hastalığı, bölgemizde sıklıkla karşılaştığımız karbonmonoksit yani soba zehirlenmeleri ve diyabetik ayak enfeksiyonlarında etkili. Bunun dışında kemik ödemleri ve avasküler nekroz hastalığında da yardımcı tedavi olarak uygulanabilir. Yine damarların faaliyet göremediği bazı hastalıklar var. Görme ile ilgili ya da kol bacak uzuvlarımızdaki damar tıkanıklıklarında da hiperbarik oksijen tedavisi ile bozulmuş dokulara yüksek oksijen göndererek tedavilerine katkı sunmaya çalışıyoruz” dedi.    Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle bölgeden gelen çok sayıda afetzedeye hizmet verdiklerini vurgulayan Uzm. Dr. Bağlı, “Ülkemizin yaşadığı deprem felaketinden etkilenen hastalara da yardımcı olmaya çalıştık. Bu hastaların, rutin hastalara eklenmesiyle meydana gelen talep artışını biz ek mesai ile bu hastalara yardımcı olarak aşmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.    Geçtiğimiz yıl kalça kemiği ödemi rahatsızlığı nedeniyle 30 seans hiperbarik oksijen tedavisi gördüğünü belirten 42 yaşındaki Gültekin Gülcü ise, sol kalça kemiğinde tedavide sonuç alındığını ifade etti. Sağ kalça kemiği için tekrar başvurduğunu söylen hasta Gülcü, “İkinci kez tekrar geldim. 30 seans daha alacağım. Şu an 12 seansını aldım. 18 seansım daha var. Tedavinin etkisini gördüm. Yürüyemiyordum. Hiç adım atamıyordum. Şu an en azından yürüyebiliyorum. Kendi ihtiyacımı görebiliyorum” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.