Elon Musk'ın 'X' sevdası yeni değil!
SpaceX'in sahibi Elon Musk, Twitter'ın adının X olarak değiştireceğini duyurmuş, geçtiğimiz günlerde dev sosyal medya markasının logosunu X işaretiyle değiştirerek ilk adımı atmıştı.
Twitter'ın isim değiştirmesi aslında şirket için bir ilk değil. Sosyal medya şirketi, başlangıçta "twitter" adıyla ve mavi kuş sembolü öncesi yeşil logosuyla tanınıyordu.
Musk'ın eleştiri alan isim değiştirme hamlesi, her gün kullandığımız veya karşılaştığımız birçok teknoloji şirketi tarafından daha önce de uygulandı. Bazı şirketlerin isim değiştirmesi tartışmalara yol açarken, bazı şirketler için de bu uygulama başarının anahtarı olmuşa benziyor.
İşte marka adını değiştiren beş teknoloji şirketi:
VİSKİ SEVGİSİ INSTAGRAM'A DÖNÜŞTÜ
Kevin Systrom tarafından kurulan Instagram'ın ismi başlangıçta Burbn idi.
Systrom, kaliteli Bourbon viskisi servis eden tüm yerleri öğrenmek istedi. Bu bilgiyi elde etmek için, insanların konumlarını ve resimlerini dünyayla paylaşmalarına imkan tanıyan 'Burbn' adlı bir uygulama yaptı.
Systrom, o dönemde teknoloji girişimleri arasında popüler olan isimlendirme tarzını kullanarak, bazı harfleri atarak marka adını oluşturmuştu.
Bir yıl içinde uygulama, Baseline Ventures ve Andreessen Horowitz tarafından 500 bin dolarlık bir tohum yatırımı aldı. Daha sonra Stanford Üniversitesi mezunu Mike Krieger de projeye katıldı.
Krieger projeye katıldıktan kısa bir süre sonra ikili, uygulamayı fotoğraf paylaşma odaklı hale getirmeye karar verdi.
Systrom daha sonra uygulamada bir fotoğraf filtresi oluşturdu. Kız arkadaşının iPhone 4'ün kamera kalitesinin yetersizliği nedeniyle fotoğraf paylaşmak istemeyeceğini söylemesinin ardından filtre fikrinin aklına geldiğini belirtti.
Sonra Instagram adı ortaya çıktı; bu isim "instant" (anlık) ve "telegram" (telgraf) kelimelerinin birleşimi olarak düşünülmüştü.
Uygulama başlangıçta App Store'da "Burbn, Inc." ismiyle listelenmişti. Fortune tarafından bildirildiğine göre, Instagram ilk 24 saatte 25 bin kez indirilmiş ve sunucuları çökmüştü.
Bir ay sonra, Instagram 1 milyondan fazla kayıtlı kullanıcıya ulaştı ve 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolar karşılığında satın alındı.
MUSK'IN 'X' ARZUSU YENİ DEĞİL
Elon Musk, 1999 yılında online ödeme şirketi X.com'u kurmuştu ve bir yıl sonra Peter Thiel'in yine online ödeme sistemi olan Confinity ile birleşmişti. Paypal, Confinitiy'nin parayı transfer etmek için kullandığı sensörün ismiydi. Ancak daha sonra bu, şirketin ana gelir kapısı haline gelmişti.
Birleşmiş şirket başlangıçta X.com adıyla kurulmuştu ve Musk şirketin ikinci CEO'su olmuştu.
PayPal'da 1.7 milyon hesap vardı ve buna karşın X.com'da 270 bin hesap bulunuyordu, ancak Musk hala şirketin "X-PayPal" olarak bilinmesini istiyordu.
Musk'ın X adını korumak için gösterdiği ısrar, yönetim kurulunu rahatsız etti. Musk, Eylül 2000'de balayında olduğu sırada bir başkası CEO olarak atandı.
Takip eden yıl, şirket resmen PayPal olarak adlandırıldı.
PayPal, 2002 yılında eBay'e 1.5 milyar dolar karşılığında satıldı ve Musk, 2017 yılında X.com alan adını geri satın aldı.
ZUCKERBERG'ÜN 'THE FACEBOOK'U' NASIL META OLDU?
Mark Zuckerberg, 2004 yılında Harvard Üniversitesi'nde Meta'nın temellerini attığında, onu "The Facebook" olarak adlandırmıştı.
Sosyal medya platformunun adı daha sonra değiştirilerek Facebook'a çevrilmişti. Ancak şirket, platformun ismine dokunmadan, 2021 yılında tartışmalı bir isim değişikliği yaptı.
Zuckerberg, şirketin Metaverse'e yaptığı yatırımların bir işareti olarak Facebook'un "Meta" olarak değiştirildiğini duyurdu.
Facebook, 2014 yılında 2 milyar dolar karşılığında sanal gerçeklik başlığı üreticisi Oculus'u satın almıştı, ancak yatırımcıların metaverse için duyduğu heyecan daha fazlaydı.
İsim değişikliği, Facebook'un, muhbir Frances Haugen nedeniyle yaşadığı bir itibar krizine denk geldiği zamana rastladı. Ancak değişiklikten sadece birkaç hafta sonra yapılan bir araştırma, marka değişikliğinin şirkete olan kamu güvenini yüzde 5 düşürdüğünü ortaya koydu.
Meta'nın sanal gerçeklik avatarlarının karikatür tarzı da yatırımcıları ikna etmekte pek başarılı olamadı.
Şimdi ise metaverse'ün yerini yapay zeka aldı ve Meta'nın Reality Labs bölümü hala para kaybetmeye devam ediyor.
GOOGLE'IN BİLİNMEYEN İSMİ: ALPHABET
Google da iki kez isim değiştiren şirketlerden biri. 1996 yılında Stanford Üniversitesi'nde doktora öğrencileri Larry Page ve Sergey Brin tarafından bir araştırma projesi olarak başladı ve başlangıçta "BackRub" olarak isimlendirilmişti.
Ancak bundan bir yıl kadar sonra, 10 üzeri 100'e eşit olan "googol" sayısından esinlenerek "Google" olarak değiştirildi ve bu isim neredeyse yirmi yıl boyunca kaldı.
Hala arama motorunu Google olarak biliyoruz, ancak 2015 yılında şirket, kurumsal olarak yeniden yapılanarak "Alphabet" olarak yeniden isimlendirildi.
Bu teknik olarak basit bir isim değişikliği olmamıştı çünkü şirket bir holdinge dönüşerek teknolojinin farklı alanlarında yatırım yapmasına imkân vermişti.
Ancak Alphabet ismi, insanlar arasında pek bilinmiyor ve şirket hala genellikle Google olarak anılıyor.
BEZOS'UN ONLİNE KİTAPÇISI AMAZON OLDU
Jeff Bezos milyarder olmadan önce, internet kullanımının dünya çapında hızla arttığı 1994 yılında bir online kitapçı açmak için serbest fon müdürlüğünden istifa etti.
Ancak Bezos'un iş planı, önce Cadabra adında bir şirket için kurulmuştu. İsmi, büyü sözü anlamına gelen 'Abrakadabra'dan geliyordu.
Bezos'un avukatı ve daha sonra evlendiği Mackenzie Scott, bunun anlaşılması zor olduğunu ve "cadaver" (kadavra) kelimesine çok benzediğini düşünerek başka alan adları almaya başladılar; Awake.com, Browse.com ve Bookmall.com gibi.
Ancak bunlar pek tutmadı, bu yüzden Bezos sözlüğüne göz atmaya başladı. O dönemde internet siteleri alfabetik olarak listeleniyordu, bu yüzden "A" harfi ile başlayan bir kelime seçti. Dünyanın en büyük nehrinin adı, genişleyen dünya çapında web(www) için mükemmel görünüyordu.