Hava Durumu

#Dikkat

Lodoshaber.Com - Dikkat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dikkat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Keneye dikkat! Uzmanlar uyardı Haber

Keneye dikkat! Uzmanlar uyardı

Her yıl bahar ayının gelmesiyle beraber vatandaşlar pikniklere yönelince KKKA vakaları artıyor. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşin Kılınç Toker, vatandaşlara hastalıkla ilgili bilgiler vererek, “Bu sene bahar ayıyla birlikte ciddi bir KKKA'ya neden olan virüsü taşıyan kenelerden de göreceğimizi bekliyoruz. Özellikle Kayseri bölgesinde Tokat, Yozgat ve Sivas bölgelerinden hastanemize de çok fazla ileri seviyede bundan dolayı gelmeye başlar. Ramazan ayının ardından artan piknikler, havaların ısınmasıyla artan park ziyaretleriyle hastalığa yakalanma riskimiz artacak. Burada kişilerin kendi vücutlarını bu tür ortamlarda bulunduktan sonra mutlaka kontrol etmeleri gerekiyor. Özellikle yaşlılarımızın, kendilerini çok iyi bilemeyen kişilerin ve çocuklarımızın koltuk altı, kasık bölgesi, sırt ve kulak arkasında kene olup olmadığını takip etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.      “Vücuda yapışan kenenin kafasının ezilmesi virüsü bulaştırıyor”    Uyarılarda bulunan Toker, “Havaların sıcak olduğu dönemde kapalı kıyafetleri önermek mümkün olmayabilir ama özellikle bu bölgelerde çoraplarla ayakların kapatılması, açık renkli kıyafetler giyerek herhangi bir kene durumunda bunun görülmesi önlem olabilir. Bu tür durumda karşılaşıldığında ise vücuttaki kene kendiliğinden düşebilir. Düşmediği takdirde kişinin bir sağlık kuruluşuna başvurması en uygunudur. Kendi şartlarıyla çıkartmaya çalıştığı takdirde kenenin kafasının ezilmesi sonucu daha fazla virüs bulaşabiliyor. Yine de bu tür bir tabloda kişinin vücudunda morarmalar, diş eti kanaması, burun kanaması olduğunda da acilen sağlık sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

Lazer epilasyon kimlere uygulanmaz: Kulak verin! Haber

Lazer epilasyon kimlere uygulanmaz: Kulak verin!

Eskişehir Fizyomer Terapia bünyesinde kurulan Fizyomer Estetica Cilt Sağlığı ve Hastalığı biriminde FDA onaylı ödüllü bir cihaz olan yeni Elit Plus Alexandrite ve Nd;Yag Lazer Epilasyon cihazı ile uzman kontrolünde yapılan ağrısız lazer epilasyon uygulaması hakkında bilgi veren Cildiye Uzmanı Dr. H. Turgay  Bereket, uygulama öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.      Lazer epilasyonun kimlere yapılamayacağını anlatan Dr. Bereket, bunları şöyle sıraladı:   “Gri ve beyaz saçı olanlara, ışığa karşı alerji ve hassasiyeti olanlara, antikuagülan ilaç kullananlara, önceden lazer epilasyon yaptırıp leke kalan hastalara, tetrasiklin, retinoid gibi ışığa hassasiyeti artıran ilaç kullananlara, ışık çakmasının tetikleyebileceği hastalığı (epilepsi gibi) hastalığı olanlara, herpes (uçuk) öyküsü olan, kalp pili olan hastalara, hamilelik ve hamilelik riski olanlara, kanser hastalarına, sedef -  liken-lupus gibi cilt hastalığı olanlara, altın tedavisi alan ve almış olanlara, ciltlerinde açık ve koyu leke kalma eğilimi olanlara, şüpheli pigmente lezyonu olanlara lazer epilasyon yapılamaz.”      Lazer epilasyondan önce bunları yapmayın    Lazer epilasyon öncesi dikkat edilecekler hakkında da bilgi veren Eskişehir Fizyomer Estetica Cilt Sağlığı ve Hastalığı Uzmanı Dr. Turgay Bereket, şunları söyledi:    “Epilasyon öncesi peeling, keselenme fırçalanma gibi işlemler uygulanmamalı. Cildin hassas olması, lazer uygulama sonucu fazla acı hissedilmesi ve cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu tür işlemlerin lazer epilasyon uygulamasından 1 hafta sonraya ertelenmesi uygun olur. Lazer epilasyon uygulanmasında önce bölgenin temiz ve kuru olmasına özen gösterilmelidir. Bronzlaşmış cilde lazer epilasyon uygulanması önerilmez. Bu işlemlerin ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında yaptırılması epilasyon öncesi ve sonrasında güneş koruyucu kremlerin kullanılması önerilir.”

Yılbaşında beslenmeye dikkat! Haber

Yılbaşında beslenmeye dikkat!

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, mide rahatsızlıkları ve ani kan şekeri yüksekliğini önlemek için yılbaşı günü az az, sık sık her zamanki gibi bir öğün planlaması yapılması gerektiğini söyledi.       Yılbaşı akşamı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Hepimiz yılbaşında sevdiklerimizle bir araya gelmek için özenle hazırlanırız. Bu keyifli gecenin tadını çıkarmak için gün içerisinde çok az besin tüketmeye çalışır, kendimizi geceye saklarız. Uzun süreli açlık üzerine aşırı bir besin tüketimi yapılan en büyük yanlışlardan biridir” dedi.    Yemek seçimi yaparken farklı besin gruplarının yer aldığı bir tabağın tercih edilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yılbaşında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:    “Öncelikle et, tavuk ya da balık içeren yemeklerin yağ miktarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında zeytinyağlı sebze yemekleri yer alabilir. Ayrıca soframızda mevsim sebzeleri ile yapılmış salataları yağ içeriği fazla olan mayonezli salatalar yerine tüketilebilir. Kızartma yöntemi ile hazırlanan mezeler yerine yoğurt, peynir, nohut eklenmiş salata ve mezeler tercih edilmeli. Kan şekeri dengesi için pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. Yemeklerin çeşit sayısı çok olsa bile bu yemeklerin yağ ve tuz içeriğine ve yenilen miktara dikkat edilerek tüketilmesi daha doğru olacaktır.”    Sıvı tüketimine dikkat!   Yemek sırasında ya da sonrasında ayran veya ev yapımı az şekerli meyve suları tüketilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Tercihe göre ve miktara dikkat ederek gazsız içecekler ya da tatlandırıcı içecekler de tüketilebilir” diye konuştu.    Alkol tüketecek olanları uyaran ve aç karnına tüketilen alkolün emiliminin daha hızlı olacağına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti:    “Bu nedenle alkol tüketecek olanların ılımlı miktarda alkolü, besinlerle tüketmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca mide doygunluğunu sağlamak amacıyla gece boyunca su tüketimine dikkat edilmeli.  Atıştırmalık olarak tüketilen cips gibi ürünler yüksek yağ içerdiğinden, yerine tuzsuz kuruyemişler, kuru meyveler, kestane gibi besinler; tatlı tüketiminde ise sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli.”    Uzun saatler süren bol çeşitli yemeklerden sonra yeni yıla sade bir kahvaltı ile başlamanın vücudun toparlanmasına yardımcı olacağına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Güne su içerek ve besin değeri yüksek bir kahvaltı ile başlanabilir. Bir saat sonrasında bir gün önce alınmış fazla kalorileri dengelemek için fiziksel aktiviteyi artırmak da yeni yılda güzel bir başlangıç olacaktır. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.