Hava Durumu

#Bm

Lodoshaber.Com - Bm haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan tahıl koridoru açıklaması! Haber

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan tahıl koridoru açıklaması!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin New York kentinde düzenlenen çatışmaların neden olduğu kıtlık ve gıda güvensizliği konulu Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etti. Blinken toplantıda yaptığı konuşmada, "Birleşmiş Milletlerin her üyesi Moskova'ya 'yeter' demeli. Karadeniz'i şantaj aracı olarak kullanılması yeter. Dünyanın en savunmasız insanlarına koz olarak davranılması yeter. Bu haksız ve vicdansız savaşa yeter" dedi. Blinken, "Gerçekte, yaptırımlar gıda ve gübreyi açıkça dışlıyor. Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan vazgeçtiği sırada, Rusya her zamankinden daha yüksek fiyatlarla daha fazla tahıl ihraç ediyordu" ifadelerini kullandı. ABD'nin 11 Afrika ülkesi ve Haiti'ye gıda güvensizliğine yol açan etmenlerle mücadele etmek ve dayanıklılığı artırmak için 362 milyon dolarlık yeni fon sağlayacağını aktaran Blinken, yaklaşık 90 ülkenin gıdanın bir savaş silahı olarak kullanılmasına ve sivillerin bir savaş taktiği olarak aç bırakılmasına son vermek için harekete geçmeyi" taahhüt ettiklerini ifade etti. BLİNKEN’DAN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR Blinken ayrıca, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nı eski haline getirmek için çalışan Türkiye ve diğer aktörlere teşekkür etti. BM GÜVENLİK KONSEYİ AÇLIĞIN SAVAŞ YÖNTEMİ OLARAK KULLANILMASINI KINADI  BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen resmi bir bildiride ise, uluslararası insancıl hukuk tarafından yasaklanan sivillerin aç bırakılmasının bir savaş yöntemi olarak kullanılması ve insani yardımlara erişimin hukuka aykırı olarak engellenmesi şiddetle kınandı. Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin girişimiyle 22 Temmuz 2022 tarihinde Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması imzalanmıştı. İlk olarak 120 günlüğüne imzalanan anlaşma daha sonra 3 kez uzatılmıştı. Rusya, 17 Temmuz 2023 tarihinde sona eren anlaşmayı kendi gıda ürünlerinin satışı önündeki engellerin kaldırılmadığı gerekçesiyle uzatmama kararı almıştı.

Zelensky tahıl koridoru hakkında konuştu! Haber

Zelensky tahıl koridoru hakkında konuştu!

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile bir araya gelen Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Zelensky, burada yaptığı konuşmada, savaştan kaçan 86 bin Ukraynalıya barınma imkanı sunduğu için İrlanda halkına teşekkür etti. Görüşmede Rusya'nın dün gece Ukrayna'ya düzenlediği saldırılara ilişkin bilgi verdiğini dile getiren Zelensky, 'Dünyada barış isteyen her ülkenin, Rus terörünü açık ve net bir şekilde kınaması ve bu saldırganlığın üstesinden gelmek için ortak çaba sarf etmesi son derece önemli.' diye konuştu. Zelensky, görüşmede güvenlik ve siyasi etkileşim konularının yanı sıra Rus saldırganlığına karşı savunmada Ukrayna'yı güçlendirebilecek ortak adımları ele aldıklarını ifade etti. İrlanda'nın Ukrayna'ya 170 milyon avronun üzerinde destek sağladığını söyleyen Zelensky, bu ülkenin ayrıca mayın temizleme sürecinde aktif yer aldığını belirtti. "Hep birlikte mümkün olan her şeyi yapmalıyız" Zelensky, 'Rusya'nın yeni krizleri kışkırtmaya ve açlık ile istikrarsızlığı bir silah olarak kullanmaya yönelik girişimlerine rağmen küresel gıda piyasasının istikrarlı bir şekilde kalmasını sağlamak için hep birlikte mümkün olan her şeyi yapmalıyız.' dedi. "BM Genel Sekreteri çok net şekilde çalışmadıkça bu koridor güvende olmayacak" Karadeniz tahıl koridorunun güvenli olması gerektiğine işaret eden Zelensky, 'Fiilen Rusya'yı tanıdığım kadarıyla BM genel sekreter düzeyinde çok net ve kararlı bir şekilde çalışmaya başlamadıkça bu koridor güvende olmayacaktır. (BM Genel Sekreterinin) Oldukça güçlü sözlerinin yanı sıra pratik eylemlere de ihtiyacımız var. Bunu henüz göremedik.' diye konuştu. Zelensky, Ukrayna'nın Türkiye ile farklı düzeylerde çalıştığını belirterek, 'Türkiye Cumhurbaşkanı ile nasıl hareket edeceğimizi, bu koridorda güvenliği nasıl sağlayacağımızı konuşabiliriz. Burada farklı boyutlar var. Bireysel konvoylar konusunu gündeme getirdik. Bunların sadece Türkiye ile değil diğer ortaklarımızla da görüşülmesi gerekiyor. Bu konuyu görüşeceğim.' ifadesini kullandı. Tahıl girişimini sürdürebilmek için Ukrayna ordusundan güvenlik durumuna ilişkin yanıt beklediğini dile getiren Zelensky, 'BM, Türkiye ve askerler hiç kimsenin yüzde 100 garanti vermediğini söyleyebilir. Ancak bu çok kolay bir tutum. Ukrayna için bu desteklemeye hazır olduğumuz bir tutum değil, çünkü koridorun çalışmasına ihtiyacımız var ve bunu yapmak için her türlü hakkımız var' dedi. İrlanda Başbakanı Varadkar da İrlanda'nın Ukrayna'ya gerektiği sürece yardım edeceğini belirterek, 'Ukrayna kazanacak, yeniden inşa edilecek. Ukrayna'ya hedeflerini gerçekleştirmesi ve barış planını uygulaması için pratik ve diplomatik yardım sağlayacağız.' diye konuştu.

 BM, Sudan’dan çekilmeyecek Haber

 BM, Sudan’dan çekilmeyecek

Sudan'da 15 Nisan'dan bu yana ordu ve Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM’nin Sudan’da faaliyetlerine devam edeceğini duyurdu.    Guterres BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, "Açık konuşayım. Birleşmiş Milletler Sudan'ı terk etmiyor. Taahhüdümüz, Sudan halkının barışçıl ve güvenli bir geleceğe yönelik taleplerini desteklemektir. Bu korkunç zamanda onların yanındayız" dedi.    Çatışmaların bir an önce sona ermesi için çalışmalara devam ettiklerini aktaran Guterres, "Sahadaki insani yardım kuruluşlarıyla birlikte çalışarak, Sudan halkına desteğe devam edebilmek için Sudan'daki varlığımızı yeniden yapılandırıyoruz" diye konuştu.      Sudan’dan tahliyeler devam ediyor    Aralarında Suudi Arabistan, Güney Kore, Kuveyt, Türkiye, Rusya, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de yer aldığı çok sayıda ülke Sudan’daki çatışmalar nedeniyle vatandaşlarını tahliye etmek için operasyon başlattı. Bugüne kadar ABD, İngiltere vatandaşları ile binden fazla AB vatandaşı Sudan’dan tahliye edildi.      Sudan'da can kaybı 420'ye yükseldi    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Sudan'daki çatışmalarda en az 420 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 700 kişinin de yaralandığını açıklamış, doktorların, hemşirelerin ve diğer sağlık çalışanlarının da ambulanslara ve sağlık kurumlarına yapılan saldırılarda yaralandığını belirtmişti.      Sudan’daki çatışmalar    Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

BM’den Sudan’da Ramazan Bayramı’nda ateşkes çağrısı Haber

BM’den Sudan’da Ramazan Bayramı’nda ateşkes çağrısı

Sudan’da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasındaki çatışmalar sürerken, Birleşmiş Milletler (BM) taraflara Ramazan Bayram’ında ateşkes çağrısında bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, “Çatışma bölgelerinde mahsur kalan sivillerin kaçmasına ve tedavi, yiyecek ve diğer gerekli malzemelerin sağlanmasına izin vermek için Ramazan Bayramı münasebetiyle en az üç gün sürecek bir ateşkes çağrısında bulunuyorum. Çatışmalara ara vermenin ve kalıcı ateşkesin yolunu açmanın ilk adımı bu olsa gerek” dedi.    Söz konusu ateşkes için elinden geleni yaptığını aktaran Guterres, sivil ölümleri, korkunç insani durum ve çatışmaların daha da şiddetlenmesinden derin endişe duyduğunu açıkladı.      Çatışmalarda 330 kişi öldü    Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, çatışmalarda şuana kadar 330 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 200 kişinin ise yaralandığını ifade etmişti. Sağlık merkezlerine ve sivillere yönelik saldırıları kınadığını ifade eden Ghebreyesus, tek çözümün barış olduğunu söylemişti.    Ordu ve RSF arasında yardımların ulaştırılması ve tahliyeler için ilk kez 18 Nisan'da 24 saatlik ateşkes ilan edilmiş, ancak her iki taraf da ateşkesi ihlal etmişti. Dün yerel saatle 18.00’de ikinci kez 24 saatlik ateşkes kararı verilmiş, taraflar ateşkese uyacaklarını açıklamıştı.    Sudan'da 15 Nisan’da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF’nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF’nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

BM, Türkiye'deki deprem için destek çağrısı yaptı Haber

BM, Türkiye'deki deprem için destek çağrısı yaptı

Türkiye hala depremin yaralarını sarmaya çalışıyor. Sadece Türkiye’deki 11 il değil, sınırın ötesindeki Suriye de bu yıkıcı depremden önemli ölçüde etkilendi. İki ülkedeki depremzedelere en hızlı şekilde ulaşan kurumlardan biri Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’ydü. Örgüt’ün Direktörü Antonio Vitorino New york’ta gazetecilere konuştu. Birleşmiş Milletler’in verileri depremin yıkıcı etkisini bir kez daha ortaya koydu. BM’nin önemli yapılarından Uluslararası Göç Örgütü de böyle büyük doğal afetlerde bölgelere en hızlı ulaşan ekibe sahip. Örgüt depremin ardından bölgeye yardımlarını 29 uçak ve 468 kamyonla ulaştırdı. Bu kritik süreçte Türk hükümeti ile yakın çalışan Örgüt’ün Direktörü Antonio Vitorino New york’ta Türk gazetecilere konuştu. Vitorino, "Tabii ki en büyük öncelik barınma ihtiyacına çözüm bulmak ve oradaki insanların hayatlarını devam ettirmeleri için yardım sağlamak. İkincisi, depremden sonra gerekli yeniden yapılandırma ve bölgeyi iyileştirme için üretilecek çözümlerle meşgulüz. Bu çok zorlu bir görev ve bu nedenle uluslararası toplumdan acil bir dayanışma ve desteğe ihtiyaç var." dedi. Direktör Vitorino diğer ülkelerin de destek vermesi gerektiğini söyledi. "Yapılanlar yeterli değil” mesajı veren Vitorino, "Türkiye’de depremden etkilenenler için şu anda bunu sağlamaktan memnuniyet duyuyoruz. Suriye’de de depremden etkilenenler için sağladığımız fon yüzde 60 seviyesinde ama daha fazlasına ihtiyaç var." dedi. Türkiye’de, depremin etkilediği bölgede 1,5 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığını hatırlatan Vitorino bu bölgeye odaklanarak çalıştıklarını anlattı. Vitorino, "Hiçbir ayrım yapmadan bölgedeki herkes için çalışıyoruz, çünkü hepsi insan ve hepsi bu stratejiden ciddi şekilde etkilendi." açıklamasında bulundu. Deprem öncesinde Suriye’ye BM yardımlarının ulaştırılması için tek bir sınır kapısı vardı. Deprem sonrası bu sayı arttı. Bu kararların önemli olduğunu söyleyen Vitorino, "Daha önce birdi, buna iki tane daha eklendi. Yani şu anda, yardımı üç sınır geçiş noktasından ulaştırıyoruz ve yardımların ulaşması kkonusunda çok daha fazla yeteneğe sahibiz. Dileğim bunun gelecekte de devam etmesi." dedi.

BM: 2050'ye kadar suya ulaşamayanların sayısı ikiye katlanacak Haber

BM: 2050'ye kadar suya ulaşamayanların sayısı ikiye katlanacak

Dünya Su Günü, her yıl BM tarafından 22 Mart’ta kutlanıyor. BM bünyesindeki UNESCO tarafından yayınlanan Dünya Su Kalkınma Raporu'nda dünya genelindeki kentlerde yaklaşık 1 milyar insanın su kıtlığıyla karşı karşıya olduğu, 2050 yılında bu sayının 1.7-2.4 milyara ulaşacağının tahmin edildiği belirtildi. Kentsel su talebinin 2050 yılına kadar yüzde 80 oranında artmasının beklendiği aktarıldı. Ayrıca dünya genelinde yaklaşık 2 milyar insanın (nüfusun yüzde 26'sı) güvenli içme suyuna sahip olmadığı, 3.6 milyar insanın da (nüfusun yüzde 46’sı) güvenli bir şekilde yönetilen sanitasyona erişimi bulunmadığı vurgulandı. Halihazırda 2 ila 3 milyar insanın yılda en az 1 ay boyunca su sıkıntısı yaşadığının altı çizildi. Nüfus artışı ve değişen tüketim alışkanlıklarının etkisiyle son 40 yılda su kullanımının yılda yüzde 1 arttığı kaydedildi.    Rapora göre Orta Afrika, Doğu Asya ve Güney Amerika'nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere şu anda suyun bol olduğu bölgelerde mevsimsel su kıtlığı artacak. Orta Doğu'da ve halihazırda su sıkıntısı çeken Afrika'daki Sahel bölgesinde durum daha da kötüleşecek.      Su krizine karşı iş birliği çağrısı    Raporun editörlerinden Richard Connor, düzenlediği basın toplantısında küresel su arzı konusunda belirsizliklerin arttığını söyleyerek, “Bu durumu ele almazsak kesinlikle küresel bir kriz olacak” uyarısında bulundu. Connor, “Ortaklıklar ve iş birliği yapmak, mevcut zorlukların üstesinden gelmenin anahtarıdır” dedi.    BM bünyesindeki UNESCO’nun genel direktörü Audrey Azoulay de, “Küresel su krizinin kontrolden çıkmasını önlemek için güçlü uluslararası mekanizmalar oluşturmaya acil ihtiyaç var. Su ortak geleceğimizdir ve onu adil bir şekilde paylaşmak, sürdürülebilir bir şekilde yönetmek için birlikte hareket etmek şarttır” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.