Hava Durumu

#Beslenme

Lodoshaber.Com - Beslenme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Beslenme haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Diyabetliler bayramda nasıl beslenmeli? Haber

Diyabetliler bayramda nasıl beslenmeli?

Diyabet hastalarına Ramazan bayramı ile birlikte beslenme uyarılarında bulunan Hayat Hastanesi Dahiliye Uuzm. Dr. Ali Nizamoğlu, “Ramazan ayının bitişinin ardından özellikle oruç tutan diyabetik bireylerin bayramda öğün sayısını arttırması ve yüksek miktarda şeker, yağ ve tuz içeren besinlerin tüketimi kan şekerinde ani dalgalanmalara sebep olurken hayati bir risk oluşturabilir. Bayram süresince hiperglisemi atakları açısından hastanın uyarılması ve glukoz takibi gerekir” dedi.    Diyabetli hastaların günlük yaşamlarında uyguladıkları özel beslenme programına ve tedavilerine aynen devam etmeleri gerektiğini ifade eden Hayat Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu, “Sabah kahvaltı ile beslenmeye başlanmalı. Kahvaltıda ağır kızartmalar, poğaça, açma ve börek gibi hamur işleri ile sucuk, salam ve sosis gibi ısıl işlem görmüş besinlerden uzak durulmalıdır. Peynir, yumurta ve süt gibi protein kaynakları, zeytinin yanı sıra salatalık ve domates gibi sebzeler, ekmek tercihi bakımından da tam tahıllı ekmekler tercih edilmelidir. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su içilmelidir. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen kafeinli, gazlı ve şeker oranı yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır. Şerbetli tatlı, çikolata, şeker, hamur işi gibi hızlı kan şekerini yükselten gıdalar yerine sütlü tatlılar, yaş veya kuru meyveler, kavrulmamış kuruyemişler ikram edilmeli. Ayrıca tatlıyı geri çevirenlere ısrar edilmemelidir” şeklinde konuştu.    Uzm. Dr. Ali Nizamoğlu, “Bayramda az miktarda ve sık yemeye özen gösterilmeli. Öğlen yemeğinde zeytinyağlı sebze yemekleri ile hafif ızgara et ve salatadan oluşan bir sofra, ara öğünde meyve veya yoğurt, akşam yemeğinde de hafif besinler tercih edilmelidir. Egzersiz yapmak kan şekerini dengeleyecektir, düzenli egzersiz yapılmalıdır” dedi.

Kan grubunuza göre beslenin Haber

Kan grubunuza göre beslenin

Dr. Peter J. D'Adamo tarafından keşfedilen ve kişinin sahip olduğu kan grubuna göre belli bir beslenme planıyla zayıflamasını hedefleyen beslenme programları, kan tahlillerine göre kişiye özel zayıflama yöntemleri sunuyor. Kan grubuna göre beslenilmesi gerektiğini söyleyen Natüropat ve Beslenme Uzmanı Ertekin Aykaç, "Kan grubumuzu baz alarak oluşturacağımız beslenme programıyla özellikle Ramazan ayında kilo vermemiz ve kilomuzu kontrol etmemiz mümkün hale gelmektedir. Hastalıklara yakalanma riskimiz azalmakta ve daha sağlıklı bir vücut dengesine sahip olmamız mümkün hale gelmektedir" diye konuştu.       "Beslenme alışkanlıkları kişinin sahip olduğu kan grubuna göre belirlenmelidir"    Phanes Beauty kurucu ortaklarından Ertekin Aykaç, kilonun doğrudan beslenme ile alakalı olduğunu belirterek, "Her bir vücut yapısı, vücut yaşına, sahip olduğu metabolizma hızına, cinsiyet farklılıklarına göre değişkenlik gösteren beslenme şekillerinin meydana gelmesine sebep olmuştur. Böylesine farklı etkiler oluşturan unsurlar insanların kilo almasına sebep olan etkenlerin değişkenlik göstermesi gibi kilo verme nedenleri de değişkenlik göstermektedir. Kilo, doğrudan beslenme ile alakalıdır. Yani vücut ağırlığının dengeli kiloda tutulabilmesi için beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kan tahliline göre kişiye özel hazırlanan beslenme listeleri tam olarak bu çıkış noktasından hareket etmekte ve beslenme alışkanlıklarının kişinin sahip olduğu kan grubuna göre belirlenmesi gerektiğine odaklanmaktadır" ifadelerini kullandı.       Zayıflamak isteyenlere öneriler    Zayıflamak isteyenlere önerilerde bulunan Aytaç, "Kan tahliline göre belirlenen beslenme programları, kişilerin aç kalmadan, kendi kan gruplarının oluşturduğu vücut dengesiyle beslenmelerini ve normal beslenmelerine devam ederken zayıflayabileceklerini öngörmektedir. Kan grubuna özel olarak oluşturulan beslenme programları, sağlıklı beslenerek zayıflamanın mümkün olduğu temelinden hareket etmektedir. Öncelikli olarak kişiye yapılan kan tahlili ile sahip olduğu kan grubu tespit edilmekte ve ardından kişiye uygun ve özel nitelikte beslenme programı hazırlanarak, kişilerin bu diyete göre hareket etmeleri istenmektedir. Bu sebeple kan gruplarının tüketmesi ve tüketmemesi gereken besinleri detaylı şekilde ele almak faydalı olacaktır" dedi.

Kışın beslenmenin 7 altın kuralı! Bunlardan uzak durun... Haber

Kışın beslenmenin 7 altın kuralı! Bunlardan uzak durun...

Kış aylarında kilo almamak ve soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmak için beslenme düzenine her zamankinden çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, kış aylarında özellikle yağlı ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak gerektiğini söyledi.      Kışın kapalı ortamlarda daha fazla vakit geçirilmesi ve gecelerin uzaması sebebiyle fiziksel aktivitenin azaldığını belirten Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör, "Kışın tüketimi artan ev yapımı geleneksel gıdalar tam bir şifa deposudur. Yapay koruyucu ve katkı maddesi içermeyen ev yapımı salça, turşu, tarhanaya öğünlerde mutlaka yer verilmelidir. Kış aylarında azalan hava sıcaklığı sebebiyle vücut ısısının korunması için yeterli sıvı almak çok önemli. Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Ayrıca sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı gibi bitki çayları da tercih edilmeli" dedi.    Kış aylarında yüksek yağlı besin tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirten Güngör, "Margarin yerine sağlıklı yağ asitleri içeren zeytinyağı, uygun miktarda tereyağı, yağlı tohumlar, kuruyemişler uygun ve yeterli porsiyonda tüketilmelidir. Kışın artan soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı A, C, D ve E vitamininden zengin beslenmenin bağışıklık sistemine katkısı oldukça fazladır. Mevsimine uygun günde en az 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketilmesi önerilmektedir. Bu aylarda havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, pırasa, maydanoz gibi sebzelerin; portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tercih edilmesi önerilmektedir" diye konuştu.    BALIK, CEVİZ...   D vitamininin önemine de vurgu yapan Güngör, "Kemik ve diş sağlığı açısından önemli olan D vitamini, güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir. Ancak kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları, vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına sebep olmaktadır. D vitamini besinlerden aktif olarak karşılanamıyor olsa da balık, D vitamini ile beyin fonksiyonlarının gelişimi için gerekli çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içerir. Bu sebeple kış aylarında haftada 2-3 kez balık tüketilmelidir" şeklinde konuştu.    Bu mevsimde basit karbonhidrat içeren şekerli besinlere ve tatlılara yönelimin arttığının görüldüğünü ifade eden Güngör, "Dünya Sağlık Örgütü önerisine göre günlük şeker alımı, toplam enerji alımının en fazla yüzde 10'u kadar olmalıdır. Sağlıklı yaşam biçiminde basit şekerler yerine kompleks karbonhidratlardan olan tam buğday ekmek, bulgur gibi tahıllar, kurubaklagiller, meyveler ve şekeri azaltılmış sütlü ya da meyveli tatlılar tercih edilmelidir. E vitamini kaynakları olan kurubaklagiller ve kuruyemişler de kış beslenmesinin içinde yeterli ve dengeli biçimde mutlaka yer almalıdır. Haftada 2-3 kez nohut, kuru fasulye, mercimek, barbunya gibi kurubaklagiller, günde 20-30 gram kadar ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler tüketilmelidir" dedi.

Yılbaşında beslenmeye dikkat! Haber

Yılbaşında beslenmeye dikkat!

SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Tuba Ustaoğlu, mide rahatsızlıkları ve ani kan şekeri yüksekliğini önlemek için yılbaşı günü az az, sık sık her zamanki gibi bir öğün planlaması yapılması gerektiğini söyledi.       Yılbaşı akşamı beslenmede dikkat edilmesi gerekenler konusunda bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Hepimiz yılbaşında sevdiklerimizle bir araya gelmek için özenle hazırlanırız. Bu keyifli gecenin tadını çıkarmak için gün içerisinde çok az besin tüketmeye çalışır, kendimizi geceye saklarız. Uzun süreli açlık üzerine aşırı bir besin tüketimi yapılan en büyük yanlışlardan biridir” dedi.    Yemek seçimi yaparken farklı besin gruplarının yer aldığı bir tabağın tercih edilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, yılbaşında beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili şu bilgileri paylaştı:    “Öncelikle et, tavuk ya da balık içeren yemeklerin yağ miktarına ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Bunun yanında zeytinyağlı sebze yemekleri yer alabilir. Ayrıca soframızda mevsim sebzeleri ile yapılmış salataları yağ içeriği fazla olan mayonezli salatalar yerine tüketilebilir. Kızartma yöntemi ile hazırlanan mezeler yerine yoğurt, peynir, nohut eklenmiş salata ve mezeler tercih edilmeli. Kan şekeri dengesi için pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı tercih edilmeli. Yemeklerin çeşit sayısı çok olsa bile bu yemeklerin yağ ve tuz içeriğine ve yenilen miktara dikkat edilerek tüketilmesi daha doğru olacaktır.”    Sıvı tüketimine dikkat!   Yemek sırasında ya da sonrasında ayran veya ev yapımı az şekerli meyve suları tüketilmesini öneren Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Tercihe göre ve miktara dikkat ederek gazsız içecekler ya da tatlandırıcı içecekler de tüketilebilir” diye konuştu.    Alkol tüketecek olanları uyaran ve aç karnına tüketilen alkolün emiliminin daha hızlı olacağına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, şunları kaydetti:    “Bu nedenle alkol tüketecek olanların ılımlı miktarda alkolü, besinlerle tüketmesi daha doğru olacaktır. Ayrıca mide doygunluğunu sağlamak amacıyla gece boyunca su tüketimine dikkat edilmeli.  Atıştırmalık olarak tüketilen cips gibi ürünler yüksek yağ içerdiğinden, yerine tuzsuz kuruyemişler, kuru meyveler, kestane gibi besinler; tatlı tüketiminde ise sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilmeli.”    Uzun saatler süren bol çeşitli yemeklerden sonra yeni yıla sade bir kahvaltı ile başlamanın vücudun toparlanmasına yardımcı olacağına vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ustaoğlu, “Güne su içerek ve besin değeri yüksek bir kahvaltı ile başlanabilir. Bir saat sonrasında bir gün önce alınmış fazla kalorileri dengelemek için fiziksel aktiviteyi artırmak da yeni yılda güzel bir başlangıç olacaktır. Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.