Hava Durumu

#Av Yasağı

Lodoshaber.Com - Av Yasağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Av Yasağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yasa dışı avcılığa geçit yok! 1263 kişiye ceza Haber

Yasa dışı avcılığa geçit yok! 1263 kişiye ceza

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekipleri, 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında, uygulanan denizlerdeki av yasağı nedeniyle kaçak avcılığa göz açtırmadı. Denetimler kapsamında, karaya çıkış noktaları, balık halleri, nakil güzergahları, işleme ve değerlendirme tesisleri, soğuk hava depoları, toptan ve perakende satış yerlerinde; boy, zaman, tür, yer, mesafe ve av araçlarına ilişkin düzenlemelere uyulup, uyulmadığı kontrol edildi. 2023 yılının ilk 6 ayında 66 bin 764 denetim yapıldı. Denetimler sonucu, 1263 kişi ve iş yerinde aykırılık tespit edilerek cezai işlem uygulandı. 168 ton su ürünü ve 635 ağ ve av aracı, 11 balıkçı gemisine el konuldu. 2018 ile 2022 yılları arasında ise denetim noktalarında 694 bin 205 denetim yapıldı. 19 bin 276 kişi ve iş yerinde aykırılık tespit edilerek cezai işlem uygulandı. 3 bin 398 ton su ürünü ve 10 bin 259 ağ ve av aracı, 249 balıkçı gemisine el konuldu. 4 YILDA 1 YENİ SINIRLAMALAR GETİRİLİYOR 1 Ocak 2020 tarihinde güncellenerek yürürlüğe giren 'Su Ürünleri Kanunu' ve Bakanlıkça hazırlanan yönetmeliğe göre; Akdeniz'de 15 Nisan- 15 Eylül, diğer denizlerde 15 Nisan- 31 Ağustos arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı yasaklandı. Trol ağ ile balıkçılık ise Akdeniz'de 15 Nisan- 15 Eylül, diğer denizlerde 15 Nisan- 31 Ağustos arasında yasak getirildi. Ayrıca balıkların üreme boyları, üreme yer ve zamanları ile göç yolları dikkate alınarak, 4 yılda bir güncellenen tebliğler ile yer, zaman, tür, boy, derinlik, mesafe ve avlanma araçları bakımından yeni sınırlama ve sorumluluklar getiriliyor. 'AV SEZONUNDA DENETİMLER SÜRECEK' Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, DHA'ya yaptığı açıklamada, doğal kaynakların sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekti. Denizlerdeki ve iç sulardaki kaynakları korumak için çalışmaların aralıksız sürdürüldüğünün altını çizen Yumaklı, av yasağı döneminde denetimleri daha da artırdıklarını bildirdi. Yumaklı, 1 Eylül'de başlayacak yeni sezonda da denetimlerin süreceğini aktardı.

 Denizlerde av yasağı başlıyor  Haber

 Denizlerde av yasağı başlıyor 

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Denizlerimizde su ürünleri stoklarının ve kalitesinin korunması ile sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla Karadeniz'de 15 Nisan- 31 Ağustos tarihleri arasında, gırgır ve trol ağları ile su ürünleri avcılığı yasaklanmıştır. Ancak Karadeniz’de 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında Samsun ili Yakakent ilçesi Çayağzı Burnu ile Ordu ili Ünye ilçesi Taşkana Burnu arasında ortasu trolü ile çaça avcılığı devam edecektir. Alamana (Voli) ağları ile 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığı yasaktır. Gırgır ağlarının kullanımının yasak, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde, 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır. Bütün karasularımızda 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında algarna ile deniz salyangozu avcılığı da yasaktır. Sadece dalma yöntemi ile deniz salyangozu avcılığı dönem boyunca serbesttir. Yine bütün karasularımızda 15 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yasaktır. Parakete ve fanyalı ağlar ile kalkan avcılığı dönem boyunca yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm'den küçük olamaz. Av yasağından önce avlanarak il ve ilçe tarım ve orman müdürlüklerine stok tespiti yaptırılan kalkan balıklarının, yasağın başlamasından itibaren en geç 7 gün içerisinde pazarlanması zorunludur. Bütün karasularımızda 1 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında ağ dalyanları dâhil her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasaktır. Ancak 15-31 Ağustos tarihleri arasında çapari ile palamut avcılığı serbesttir” dedi.       “Amaç günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmaktır”    Av yasağı boyunca yasak olan herhangi bir istihsal ürünün kullanılmaması gerektiğini belirten Sağlam, av yasağının çok olumlu katkıları olduğunu, yasaklarla geleceğe yatırım yapıldığını vurguladı. Sağlam, "Avlanma yasağı süresince istihsali yasaklanan su ürünlerinin her ne suretle olursa olsun satışı, nakli ve imalatta kullanılması ile avlanma yasağı süresince gemilerde ve istihsal yerlerinde her türlü av malzemeleri, teçhizat, alet, edevat ve yemlerle takımların bulundurulmaması gerekir. Ayrıca ideal avcılık dengeli avcılıktır. Aşırı ve kuralsız avcılık, geleceğimizin ve çok önemli bir zenginliğimizin yok edilmesi anlamına gelmektedir. İyi bir gelecek için avlanma usul ve esaslarına uyulması gerekir.   Amaç günü kurtarmak değil, geleceği kurtarmaktır” diye konuştu.

Van Gölü'nde inci kefali için av yasağı başlıyor  Haber

Van Gölü'nde inci kefali için av yasağı başlıyor 

Van Gölü Havzası'nda yaklaşık 15 bin insanın ekmek kapısı olan inci kefaller için balıkçılar son kez ağlarını çekti ve 90 gün boyunca Van Gölü'nde inci kefali avlayamayacak. Balıklarda bu süre içinde üremek için zorlu göç yolculuğunu gerçekleştirmek için gölün tuzlu ve sodalı sularından çıkıp tatlı sulara akın edecek. Uçan balıkların göçü aynı zamanda bölgenin turizmine de önemli katkı sunuyor. Göç sırasında boylarını aşan engelleri adeta uçarcasına aşan balıklar, bölgeyi ziyarete gelenlere görsel şölen sunuyor.    Konuya ilişkin konuşan Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, inci kefali balığının Van Gölü'nün tuzlu ve sodalı sularında yaşamını sürdürmesine rağmen her yıl yaz ayı geldiğinde üremek için akarsulara üreme göçü gerçekleştirdiğini söyledi. Akkuş, “15 Nisan ve 15 Temmuz tarihleri arasında inci kefalinin üreme göçü oluyor, bu tarihler aynı zamanda av yasaklarının olduğu tarihlerdir. Bu dönemde üreme çağına gelmiş inci kefaller, akarsulara göç etmekte ve bu tarihte üremelerini gerçekleştirmektedirler. Geçmiş yıllarda üreme dönemindeki en büyük sorun olarak kaçak avcılığı geliyordu. Fakat son iki yıldır kuraklıkla beraber debilerin hızlı düşüşü, kaçak avcılığın yanında diğer bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Maalesef bu yılki akarsu debileri görece olarak çok çok düşük durumda. Bu yüzden şunu söyleyebiliriz, zor bir üreme dönemi geçireceğiz. İnci kefalleri akarsulara girdiği zaman bir tarafta suyu tarlasına almak isteyen çiftçi, diğer tarafta ise suya ihtiyaç duyan balıklar olacak. Koruma çalışmalarında bu yıl da yine her yıl olduğu gibi akarsu ağızları ve akarsu boylarında jandarma tedbir alacak. Yine şehir merkezlerinde polis ve zabıta kaçak avcılığın önlenmesi için tedbir alacak. Bu yıl ekstradan farklı bölgelerde yasakların uygulanması üzerinde duracağız. Yani inci kefali av yasakları Bitlis ve ilçeleri, Van ve ilçelerinde sıkı bir şekilde uygulanıyor. Fakat hemen civar il ve ilçelere gittiğimizde Ağrı, Doğubayazıt, Diyadin, Patnos gibi yerlerde ciddi bir şekilde av yasaklarının uygulandığından söz etmemiz mümkün değil. Dolayısıyla bu sene buralarda av yasaklarının sıkı bir şekilde uygulanması üzerinde duracağız. Umuyorum ki başarılı bir üreme sezonu geçiririz” dedi.

Denizlerde av yasağına son 6 gün   Haber

Denizlerde av yasağına son 6 gün  

1 Eylül'de başlayan balık av sezonu, 15 Nisan’da sona erecek. Bu tarihten itibaren Marmara ve Karadeniz'de profesyonel tekneler ile balık avlanamayacak. Trol ve gırgır ağları ile avcılık sona ererken, küçük kayıklar için ise bir kısıtlama bulunmuyor. Kocaeli Balıkhan’daki balıkçılar, av sezonu bitse dahi balık olacağını belirterek, müşterilerini bekliyor. 15 Nisan sonrası balık sayısının bolluğuna göre fiyatlarda da değişmeler bekleniyor.       "Av sezonu bitiyor olsa da biz yine açığız, müşterilerimizi bekleriz"    Av sezonunun bitecek olmasını kendilerini etkilemeyeceğine ve balık satışlarının süreceğini söyleyen balıkçı Ahmet İslamoğlu, "15 Nisan’da av sezonu bitiyor ama insanların çoğu balık olmayacak diye düşünüyor. Trollere, gırgırlara balık yasak. Ufak kayıklara serbest. Ufak kayıklar küçük ağ atabilir, bunlarda sıkıntı yok. Yine bizim hamsimiz, istavritimiz, mezgitimiz, tekirimiz gelir fakat fazla bir bolluk olmaz. O zaman bir 10 TL - 20 TL kadar üstüne koyulur. Mesela şu an kıraça istavritin kilosu 40 TL, normal istavrit 80 TL, hamsi 100 ila 120 TL, mezgitler yine 100 ila 120 TL. Yazın biraz daha fiyat artıyor tabii. Bakarsın ki 2 kasa tutulmuş, az tutulmuş, o zaman pahalı olur. Çok tutulursa ucuz olur. 10 TL - 20 TL civarlarında bir oynama olur yani. Yeri geldiğinde yazın istavriti 200 TL’ye de sattığımız oldu. Balık az olduğunda mecbur satıyoruz. Yani, insanlara söylemek istediğim şudur; 15 Nisan’da av sezonu bitiyor olsa da ufak kayıklara serbest. Biz yine açığız, yine müşterimizi bekleriz. Burada hiçbir sıkıntı yok" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.