İspanyol bilim insanları, sabah kahvaltısını sabah 8'de yapmanın doğru bir alışkanlık olduğunu açıkladı.
Aralıklı oruç kavramının hayatımıza girmesiyle, günün ilk öğününü geç yemenin insan sağlığı için daha faydalı olduğuna dair bir algı oluştu ancak Fransa'da yapılan bir araştırma, bu tezin yanlış olduğunu ortaya koydu.
Fransa'da 100 binden fazla kişinin katıldığı bir araştırmada, akşam saat 22.00'den sonra yemek yemenin tip 2 diyabet riskini daha da artırdığı kanıtlandı.
Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü'nde görev yapan Dr. Anna Palomar-Cros, dünyada ses getiren araştırma sonuçlarına dair şu ifadeleri kullandı:
''Kahvaltıyı atlamanın glikoz ve lipit kontrolünün yanı sıra insülin seviyelerini etkilediği bilindiğinden, biyolojik olarak bu mantıklı bir sonuçtur. Bu, kahvaltıyı atlamanın tip 2 diyabet riskini artırdığı sonucuna varan iki meta-analizle de tutarlı bir veridir.
Yemek zamanlamasının sirkadiyen ritimleri ve glikoz ve lipid kontrolünü düzenlemede önemli bir rol oynadığını biliyoruz, ancak az sayıda çalışma yemek zamanlaması veya aralıklı oruç ile tip 2 diyabet arasındaki ilişkiyi araştırmıştı.
Tip 2 diyabet, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi çeşitli değiştirilebilir risk faktörleri ile ilişkilidir.
Araştırma ekibi, yemek zamanlamasının diyabet riski üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için yüzde 79'u kadın olan 103.312 yetişkinden oluşan bir grup üzerinde çalıştı.
Katılımcılardan, farklı üç günde 24 saatlik bir süre boyunca tükettikleri gıdaları ve yemek zamanlamalarını kaydetmeleri istendi.
Ekip daha sonra verileri yedi yıllık bir süre boyunca analiz etti ve 963 yeni tip 2 diyabet vakası belirledi.
Sonuçlar, sabah 9'dan sonra düzenli olarak kahvaltı yapan kişilerin, sabah 8'den önce kahvaltı yapanlara kıyasla tip 2 diyabet geliştirme riskinin önemli ölçüde daha yüksek olduğunu gösterdi.