İngiltere hükümeti, "işten kopma hakkını" tanımaya hazırlandığını duyurdu. Bu hakla verimlilik artırılarak, insanların evlerinin 7 gün 24 saat ofisleri haline dönüşmemesi amaçlanıyor.
Çoğu şirket, çalışanlarına mesai saatleri dışında iş yükleyebiliyor. Bu durumun çalışanların verimliliğini düşürdüğünü düşünen İngiltere, 'işten kopma hakkı'nı tanımaya hazırlanıyor.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İngiltere Başbakanlık Ofisi Sözcüsü, paylaştığı yazılı açıklamada hazırlığı "Her daim iş için hazır olma hali verimliliğe zarar verebilir" sözleriyle duyurdu. Açıklamada, mesai saatleri dışında işten tamamen kopmanın verimlilik ve ülke ekonomisi için faydalı olduğu vurgulandı.
Bakanlar, İrlanda ve Belçika gibi işle bağını kesmenin hak olarak tanındığı ülkelerdeki modelleri inceliyor. Buna göre çalışanların işverenler tarafından sürekli rahatsız edilmemesi ve ofis dışındaki saatlerde çalışmaya zorlanmaması hedefleniyor.
VERİMLİLİK VURGUSU
Başbakanlık ofisinin yardımcı sözcüsü, söz konusu hakla çalışanların dinlenmesinin koruma altına alınacağını söyledi. İşverenlerin, çalışanlarının motive ve verimli olması için bağlarını kesmelerinin gerekli olduğunu göreceğini ifade eden sözcü, "Her daim iş için hazır olma hali verimliliğe zarar verebilir" dedi.
Uygulama, iktidardaki İşçi Partisi'nin işçilerin hakları için önereceği reform paketinin bir parçası olacak. Koşulların çiğnenmesi takdirinde çalışanlar mahkemeye gidebilecek.
İŞTEN KOPMA HAKKI NE DEMEK?
Çalışanların, mesaileri bittikten sonra işle ilgili e-mail ve telefonlara bakma zorunluluğunun olmaması 'işten kopma hakkı' olarak tanımlanıyor. Böylece iş hayatları ve günlük yaşamları arasında denge kurmaları beklenen çalışanların verimliğinin düşmesin engellenmesi amaçlanıyor.