İstanbul’daki resmi yabancı sayısı belli oldu

Kamuoyu yoklamalarında ekonomiden sonra en büyük sorun olarak görülen yabancıların akıbetine ilişkin belirsizlik sürüyor. Tartışmalar sürerken İçişleri Bakanı Yerlikaya, İstanbul’daki yabancı sayısını açıkladı. Yerlikaya, İstanbul'da yasal kalış hakkına sahip toplam yabancı sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu, ayrıca geçici koruma altında 350 bin 532 Suriyelinin olduğunu söyledi. Yerlikaya, Fatih ilçesinin tamamen yabancılara kapatıldığını da söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 13:39
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 13:39
https://www.lodoshaber.com

İstanbul'da yaşayan yabancıların durumu ve akıbetine ilişkin tartışmalar devam ederken, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya önemli açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, İstanbul genelinde yasal kalış hakkına sahip yabancı sayısının 1 milyon 92 bin 697 olduğunu ve ilave olarak 350 bin 532 Suriyelinin geçici koruma altında bulunduğunu ifade etti. Bakan Yerlikaya'nın açıklamaları, "Tam Güvenli Fatih Bilgilendirme Toplantısı" adı altında, İstanbul Valisi Davut Gül, Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan, İstanbul Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

'FATİH İLÇESİ TAMAMEN YABANCILARA KAPATILDI'

Yerlikaya, ayrıca Fatih ilçesinin yabancıların kalışına tamamen kapatıldığını belirtti. Bu önemli adım, ilçedeki düzensiz göçmenlerle mücadele ve yasal olmayan giriş, kalış veya çıkış durumlarını kontrol altına alma çabasının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Fatih'te 2019 yılında 103 bin 660 olan yabancı sayısının, yapılan düzenlemeler sonucunda 2021 itibarıyla 40 bine düştüğü bilgisi paylaşıldı. 15 Ocak 2021'den itibaren Fatih'teki tüm mahallelerin yabancıların kalışına kapatılması, bölgedeki göçmen nüfusunun denetlenmesi ve yönetilmesi açısından kritik bir adım olarak öne çıkıyor.

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Güvenli Fatih Tanıtım Toplantısı'nda şöyle konuştu:

Yüzyıllardır suç alanı olarak anılan surdiplerini, vizyon projemizle cazibe merkezine dönüştürdük. Proje alanında bulunan yapılar uzlaşı yöntemiyle kamulaştırıldı ve “Karasurları Millet Bahçesi Projesi” hayata geçirildi.

UNESCO Dünya Miras alanında bulunan “Karasurları Millet Bahçesi Projesi” 5 etaptan oluşmakta, toplam 230 bin m2 alanı kapsamaktadır.

Hizmete açılan birinci etabımız 27 bin m2, ikinci etabımız ise 48 bin m2’dir. Projemiz, Uluslararası Platformlarda “İyi Uygulama Örneği” olarak paylaşılmaktadır. Suç yuvası olarak anılan ve şehrin kronik güvenlik sorunlarıyla boğuşan surdipleri; kentsel rehabilitasyon uygulamasıyla yeni bir görünüme kavuşmuştur. Kara Surları Millet Bahçesi Projesi; Uluslararası “Kentsel Sürdürülebilir Projeler Bilgi Platformu”nda (URBAN SDG – URBAN Sustainable Development Platform) Örnek Proje olarak yer almıştır (2021 yılında)

METRUK BİNA YIKIMLARI

Çevrenin ve bölge halkının güvenliğini sağlamak; can ve mal tehdidini ortadan kaldırmak, yangın ve kontrolsüz yıkım risklerini en aza indirmek amacıyla ilçemizin farklı noktalarında toplam 811 metruk binanın yıkımını gerçekleştirdik.

GÜVENLİ PARK PROJESİ

Park ve bahçelerde kullanılan radiolink teknolojisiyle, aynı anda tek merkezde “alan gözlemi” imkânını hayata geçirdik ve 72 noktada 442 adet kamera kurulumu gerçekleştirdik.

AYDINLATMA PROJELERİ

Tarihi meydanlarımıza estetik bir görüntü kazandırmaya ve ilçe sakinlerinin huzur ve güvenliğini artırmaya yönelik olarak sokak ve meydanlarımızı aydınlatma çalışmaları yürütüyoruz. Bu zamana kadar 397 noktada aydınlatma çalışması yapıldı.

SİRKECİ-KAZLIÇEŞME RAYLI SİSTEM PROJESİ

Sirkeci’den Kazlıçeşme’ye kadar uzanan bölgede tarihi hat yeniden hayata geçirildi ve Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem Hattı vatandaşların hizmetine sunuldu. Tam donanımlı, güvenlikli ve konforlu yolculuğun yanı sıra bölgeyi yeşil alanla donatarak bir yaşam alanı inşa edildi. SAMATYA ALTGEÇİDİ PROJESİ

(Güvenlik açısından risk oluşturan kamusal alanlara müdahale yaklaşımı) Yenikapı sahil yolu istikametindeki Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan Samatya Alt Geçidi ve Bağlantı Kavşağı’nı modernize ederek yaya ulaşımına uygun hale getirdik.

KARAKOL BİNALARI

Balat Mahallesi’ne ve Karagümrük Mahallesi’ne yeni birer polis merkezi yaptık. Bunun yanı sıra 2 bin m2’lik alana inşa ettiğimiz Silivrikapı Karakolu’nu da hizmete hazır hâle getirdik ve Devriye Ekipleri Amirliği’ne kazandırdık. SUÇ ORANLARI (İLÇE EMNİYET MD.)

2018 yılında Fatih’te gerçekleşen 23 bin 254 bin olay “Daha Güvenli Fatih” projeleri ve Emniyet Müdürlüğümüzün desteği neticesinde 2023 yılı itibariyle %30 oranında düşüş göstererek 17 binlere geriledi.

FATİH BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ERGÜN TURAN

İlçemiz suç istatistiklerinde; kasten yaralamada 4. sıradan 13. sıraya; evden hırsızlıkta 3. sıradan 11. sıraya; otodan hırsızlıkta 7. sıradan 25. sıraya; dolandırıcılıkta 2. sıradan 22. sıraya seyretti.

Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan; ikameti burada olmayan kaçak göçmenlerin Fatih ten çıkarılması ile ilgili çalışma kapsamında toplam 33.500 Düzensiz Göçmen yakalanarak; ilçeden deport edildi.

Yaşam kalitesi ölçümlerini yapan ve gelişmeleri takip eden 2 önemli kuruluş var, Biri İNGEV (İnsani Gelişme Vakfı), diğeri ARGÜDEN Yönetişim Akademisi,

Bağımsız kurum ve kuruluşlar tarafından yayınlanan raporlar; Fatih’e değer katmak adına atılan adımların doğru yönde olduğunu kanıtlıyor.

İNGEV tarafından yayınlanan “İnsani Gelişme Endeksleri” sıralamasında, 2020 yılında İstanbul’un 39 ilçesi içinde 13. sırada iken; 2021 yılında 8. sıraya,

Yönetişim ve Saydamlık Endeksinde, 2020 yılında 34. Sırada iken 2021 yılında 6. sıraya, Sosyal Kapsama Endeksinde, 2020 yılında 31. Sırada iken 2021 yılında 25. sıraya yükseldik.

Bir diğer bağımsız kuruluş; ARGÜDEN Yönetişim Akademisi tarafından 11 Ocak’ta açıklanan “Belediye Yönetişim Karnesi 2023” sonuçlarına göre; Fatih Belediyesi’nin; Ölçme ve öğrenme puanı, 2018 yılında 250 iken 2023 yılında 750’ye yükseldi.

Tutarlılık ilkesi puanı; 2018 yılında 620 iken, 2023 yılında 875’e yükseldi. Hizmet sunma puanı, 2018 yılında 625 iken, 2023 yılında 875’e yükseldi.