Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 1 yıl artık geride kaldı. Geride kalan bu süreçte Putin'in işgal planları beklediği gibi gitmedi. Rus ordusu Ukrayna'da bataklığa saplandı. Başkent Kiev çevresinden Nisan ayında geri çekilmek zorunda kalan Rus ordusu, ilkbaharda Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'ı ele geçirmek için adım adım ilerliyordu.
DESTEKLER GELİNCE RUS İŞGALCİLER DURDURULDU
Uzun menzilli çoklu roketatar sistemi HIMARS'ın Ukrayna'ya ulaşması önce Rus işgalcilerin ilerleyişini durdurdu, ardından karşı taarruz gerçekleşti. Yaz sonunda harekete geçen Ukrayna birlikleri, önce ülkenin en büyük ikinci şehri Harkov çevresini birkaç günde yıldırım baskınla Rus işgalcilerden temizledi. Rusya sınırına yakın konumdaki Harkov'daki zafer tüm dünyada şaşkınlık yarattı.
ABD VE ALMAN TANKLARI SAHAYA İNDİ
ABD Abrams tanklarını Ukrayna'ya gönderiyor. Almanya da Leopard'ların Doğu Avrupa ülkesine sevk edilmesini kabul etti. ABD'nin, Ukrayna'ya onlarca M1 Abrams tankı göndereceğini açıkladı. New York Times gazetesine konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, Ukrayna'ya gönderilecek tank sayısının 30 ile 50 arasında değişebileceğini söyledi.
Ordudan gelen kötü haberler sonrası Rus tarafı, cepheye azılı suçlu ve mahkumlardan oluşan Wagner Grubu'nu sürdü. Putin'in özel olarak finanse ettiği birim, bölgede etkin rol oynamaya başladı.
Wagner'in savaşın gidişatını bir nebze olsun değiştirmesiyle birlikte, Rus ordusu ile Wagner Grubu arasında bir çekişme olduğu yönünde haberler sızıyordu. Wagner Grubu'nun kurucusu Yevgeny Prigozhin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Moskova'daki 'iç savaş'ın artık gizlenemediğini ortaya koydu.
PUTİN TARAFINI SEÇTİ
Bir süredir cephede Rus ordusundan daha fazla öne çıkan ve Ukraynalı askerlerle bire bir çatışmaya giren grubun lideri Yevgeny Prigozhin, Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Gerasimov'u hainlikle suçladı.
Moskova'da süren 'iç savaş'a ise Putin'in tepkisinin ne olacağı merak konusuydu. BBC Rusya'da yer alan habere göre Putin, işgal bölgesinde yer alan Wagner grubu dahil bütün askerlerin kontrolünü Savunma Bakanlığı'na yani tekrar Sergey Şoygu'ya bağladı. Amerikan Savaş Araştırma Enstitüsü (ISW) uzmanlarına dayandırılan haberde şu ifadeler kullanıldı:
'Seferberlik kapsamında Ukrayna'ya 300 bin ek asker geldi. Putin, Savunma Bakanlığı'nın tekrar komutayı kendi üzerinde toplamasına izin vermeye başladı'
BAHKMUT DÜŞMEK ÜZERE
Öte yandan aylardır iki ordunun kilitlendiği Bahkmut düğümü çözülmek üzere. Dünya basınında 'Bahkmut Hold' olarak adlandırılan Ukrayna direnişini Rus ordusu her an kırabilir. İki tarafında büyük kayıplar verdiği bölgede, Rusya ilk olarak bölgede bulunan küçük bir kasaba olan Soledar'ı ele geçirdi.
Buradan ilerlemeye devam eden Rus ordusu Bahkmut'un etrafını resmen sardı. Gün içerisinde Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Zelenski şöyle dedi:
'Bakhmut yönünde durum gittikçe zorlaşıyor. Düşman, mevzilerimizi korumak, tutunmak ve savunma sağlamak için kullanılabilecek her şeyi sürekli olarak yok ediyor. Bakhmut bölgesini savunan savaşçılarımız gerçek kahramanlardır' PUTİN'İN CASUS UÇAĞINI VURDULAR
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Belaruslu aktivistlerin, başkent Minsk yakınlarındaki bir hava üssünde bulunan Rusya’ya ait bir casus uçağı olan Beriev A-50 tipi erken uyarı uçağına insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenledi. Söz konusu uçağın değeri ise yaklaşık 280 milyon euro. Bu uçaktan ise Rusya'da sadece 9 adet bulunduğu biliniyor.
Belarus'ta hükümet karşıtı örgüt BYPOL'un lideri Aliaksandr Azarov yaptığı açıklamada, söz konusu saldırının planlanmasının birkaç ay sürdüğünü ve "partizanların" gelecekte daha fazla eylem gerçekleştirmeye çalışacaklarını söyledi. Ülkede, muhalif siyasetçileri destekleyen eski kolluk kuvvetlerinin de içinde bulunduğu BYPOL, hükümet tarafından terör örgütü sınıfı listesinde yer alıyor.